11111111111111

Претражи овај блог

субота, 26. јун 2021.

Најлепши венац на Тројичиндан исплетен у манастиру Свети Архангели у Призрену

Kosovo i Metohija

На Тројичин дан, који се увек обележава на 50 дан по Васкрсу, се по традицији уз посебне молитве у црквама плету венчићи од траве и цвећа који ће стајати у наредној години пред иконом породичног свеца, или они мало већи да украсе главе дечице окупљене на литургији.

Највећи и најлепши венац је ове године исплетен у манастиру Светих Архангела и то од најлепшег цвећа које цвета широм Косова и Метохије, од девојчица и дечака обучених у народну ношњу изаткану, сашивену и извезену рукама српских мајки и бака из Метохије, Поморавља, Митровице, Грачанице, Лепосавића, са Шаре и Рогозне, који су чврсто се држећи за руке обгрлили древну Душанову светињу и изнова јој удахнули живот песмом и игром. Као што су некад у оном Његошевом венцу пред скупштином о Тројичину дне на Ловћену, очи оних у венцу и око њега тражиле и надале се неком бољем сутра, тако су очи и овог новог тројичинданског венца биле упрте у небо уз поруку да су се сви ту на Тројице окупили око храма из прошлости како би показали да верују у опстајање ту и у будућности. 

Манифестацији ,, У сусрет Видовдану“ коју је манастир Свети Архангели организовао заједно са Домом културе из Грачанице и Савезом аматера Косова и Метохије, претходила је тројичинданска литургија у манастиру, коју су служили игуман Михајло и јеромонах Исидор, у присуству стотинак верника пристиглих са разних страна Косова и Метохије, али и расељених Призренаца и некадашњих мештана села Врбичана.

 

Отац Михајло је и отворио манифестацију и између осталог рекао:

-Нема лепшег дана ни празника него када се деца окупе и кад се сви заједно окупимо у манастиру да прославимо празник. Посебна је радост што дружење почиње колом око нашег храма и иако су рушевине, овде је домаћин цар Душан и знам сигурно, да се радује на небу заједно с нама овде који смо на замљи. Важно је да се ове руке и ова деца данас што су се овде окупила лепо проведу, и да се радујемо Господу и да буде срећан празник.

 

Док је највише окупљене деце, углавном основношколаца, у оквиру манифестације своју љубав према традицији, фолклору и песми показало игром и песмом, други су то учинили сликајући у једном делу црквене порте, а трећи пишући литерарне саставе на тему ,, Видовдан“.

     И није случајно изабран манастир Свети Архангели за једну овакву манифестацију. Како је рекао Ђорђе Лакушић из Савеза аматера Косова и Метохије, сам локалитет одржавања манифестације је врло битан, врло значајан. Порука је јасна, истакао је он, а то је да деца желе мир и слободу.

-Ми смо ранијих година шетали са локалитета на локалитет, са једним јединим циљем, да наша деца упознају наше светиње, наше манастире на најдиректнији начин. Стварно је лепо видете колико сама манифестација утиче на развој наше деце, и уопште на њихова размишљања, ишчекивања наредног датума сусрета. Ова манифестација има широкоструки значај, она има дивне поруке, да ко год не верује, и не зна, нека пита ову децу. Ко год мисли да може нешто силом, неким другим методама које нису препознатљиве обичном свету, нека пита децу- рекао је Лакушић. 

 

Надовезујући се на Лакушића, Иван Стојковић из Дома културе у Грачаници је рекао:

-Сматрам да је овај догађај веома важан за очување Српске културне баштине, игре. песме, народних ношњи. Јер, заправо ова деца морају да схвате да од њих зависи будућност нашег изворниг стваралаштва. Надамо се да ће ова лепа и раздрагана лица деце у народној ношњи допринети да можемо да се радујемо током читаве године. 

 Циљ манифестације,,У сусрет Видовдану“ је, поред чувања и неговања традиције и народних обичаја и шансе да јавно прикажу своје умеће и таленат, и упознавање и дружење деце из различлитих делова Косова и Метохије. Дружење под ведрим небом је трајало цео дан, а свим фолклорним друштвима су на крају уручене захвалнице и пехари. Захвалнице су уручене и за најбоље литерарне и ликовне радове.

Специјална захвалница у златовезу за очување баштине је уручена учитељу у пензији Томи Томићу из села Драјчићи у Средачкој жупи.

Покровитељи манифестације су Канцеларија за КиМ Владе Републике Србије и Министарство културе и информисања Владе Републике Србије.

Оливера Радић

6/26/2021

Извор: Православие.ру

#КосовоиМетохија, #Космет, #Призрен, #Видовдан, #венац, #венчић, #KosovoiMetohija, #Kosmet, #Prizren, #Vidovdan, #venac, #vencic,

Нема коментара:

Постави коментар