11111111111111

Претражи овај блог

петак, 25. јун 2021.

ТОРНАДО У ЧЕШКОЈ: Страдале најмање 4 особе, 2000 кућа уништено, из ваздуха делује као да је пала атомска бомба ВИДЕО

tornado_u_ceskoj

Олуја са градом величине тениских лоптица и торнадо који је синоћ прошао кроз седам села на југу Чешке однео је најмање четири живота а оштећено је или срушено, како је рекао је премијер Андреј Бабиш, око 2.000 кућа.

У торнаду какав се у Чешкој ретко виђа у региону Јужне Моравске, у пограничју са Аустријом и Словачком, погинуле су најмање четири особе, јавила је Чешка телевизија.

 

"Ово је заиста апокалипса. Две хиљада оштећених кућа, морамо да учинимо све да тим људима помогнемо. Сам желим да се уверим шта ће им бити потребно", рекао је премијер Бабиш који са самита Европске уније данас лети право у Јужноморавски регион да обиђе најтеже погођена села.

У болнице у месту Бжецлав, јужно од Брна и у Ходоњин превезене су десетине повређених, екипе хитне помоћи и спасиоци пружили су нужну помоћ на месту а процењује се да је повреде задобило скоро 200 људи.

"Торнадо је носио јак ветар брзине 219 километара на час. Зато је просто почистио пред собом куће, аутомобиле или дрвеће. Није искључено да је местимично брзина ветра била већа. Материјалне штете одговарају последицама торнада интензитета Ф3 на скали од пет степени. Степен Ф3 значи брзину ветра измедју 254 и 332 км на час", рекла је порталу дневника Право метеоролошкиња Дагмар Хонсова.

У Чешкој где се за разлику од суседне Пољске торнадо јавља изузетно ретко, према речима Хонсове, врло тешко је предвидети његову појаву.

У селу Хрушки које је једно од четири најтеже погођена села половина кућа претворила се у рушевине, јављају чешки медији.

Министарство за локални развој издвојило је одмах око 17 милиона евра у буџету као помоћ за обнову јер су неке куће толико оштећене да ће морати да се сруше а људи из погођених области могу да рачунају већ сада на хитну прву помоћ од око 2.300 евра.

Црквене добротворне и невладине хуманитарне организације почеле су прикупљање помоћи људима из јужноморавских села који су остали без крова над главом, Чеси масовно шаљу помоћ и већ јутрос током првог сата када је кренуло прикупљање помоћи на рачунима се нашло 400.000 евра.

Без струје је око 75.000 домаћинстава, превентивно без гаса 2.000 а сигнале мобилне телефоније не емитује неколико десетина предајника.

Председник Јужноморавског региона Јан Гролих апеловао је на евакуисане житеље седам села кроз које је прошао торнадо да за сада док су на месту спасилачке и ватрогасне екипе и полиција не покушавају да дођу до својих кућа.

"То је много опасно. Низ оштећених кућа чека рушење, прво статичари морају да их прегледају. Издржите, ваша помоћ ће нам бити потребна", поручиле су власти Јужноморавске области.


Курир.рс/Бета

#торнадо, #Чешка, #tornado, #Ceska,

Нема коментара:

Постави коментар