11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 13. август 2020.

Патријарх српски г. Иринеј посетио Сремске Карловце

Патријарх српски г. Иринеј посетио Сремске Карловце
 На позив Његовог Преосвештенства Епископа сремског г. Василија, Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј посетио је 11. августа 2020. године Сремске Карловце.  

У току је обнова фасада Саборне цркве и Патријаршијског двора коју финансира Покрајинска влада из фонда који је пре две године основан за уређење и обнову Сремских Карловаца. Заједно са председником Покрајинске владе г. Игором Мировићем, покрајинским секртетаром за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама гђом Драганом Милошевић и директором Покрајинског завода за заштиту споменика културе г. Зораном Вапом, ко­ји оба­вља над­зор над ра­до­ви­ма, Његова Светост Патријарх се, у пратњи домаћина владике Василија, упознао са током рестаурације и консервације двају капиталних објеката Српске Православне Цркве у Сремским Карловцима.

Уједно, Патријарх се информисао и о радовима на адаптацији и преуређењу синодалних и патријаршијских просторија на спрату Старог двора. Високи гости су посетили и Богословију Светог Арсенија Сремца, у којој су током 2019. и 2020. године изведени радови захваљујући којима су побољшани услови рада и боравка ђака и професорског кадра. 

Током разговора је констатовано да обнова Саборне цркве и Патријаршијског двора тече у складу са предвиђеном динамиком. Покрајински премијер г. Игор Мировић је предложио да се радови интензивирају с обзиром на то да ће се обележавање стогодишњице уједињења обласних Цркава у једну јединствену Српску Православну Цркву одржати следеће године. Покренуто је и питање обнове крова Богословског семинара – интерната и исказана нада да ће и то бити реализовано како би услови за смештај богослова и у том објекту били бољи.

Извор: Радио Српски Сион



 

Нема коментара:

Постави коментар