11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 9. јул 2020.

Руска Дума поводом преразматрања статуса Свете Софије

Руска Дума поводом преразматрања статуса Свете Софије
Руска Дума позива посланике Велике националне скупштине (Парламента) Турске да утичу на државне власти приликом разматрања измене статуса Саборне цркве Свете Софије у
Цариграду и да не допусте могућу штету. Текст њиховог обраћања објављен је у уторак 7. јула 2020. године.

У обраћању турским посланицима истиче се да је Света Софија „изванредни споменик византијске културе, светско ремек-дело, уврштено у списак Светског наслеђа Унеска“. Поред тога, посланици кажу да је „овај храм-музеј један од најпосећенијих дестинација руских туриста у Цариграду“.

Посланици Државне думе су уверени да је „неопходно предузети све неопходне кораке како би се спречила штета која би могла настати брзом променом статуса овог светског музеја“, каже се у саопштењу. Они наглашавају да „дубоко цене пријатељску природу руско-турских односа који су посебно важни за народе… (Руске Федерације и Турске) у тешким временима све већих геополичких и других противречности изазваних пандемијом ковид-19“.

Руски парламентарци траже од посланика Велике народне скупштине Турске да „свеобухватно анализирају тренутну ситуацију“ и позову одговорне да „када одлучују о статусу музеја Аја Софија у Цариграду, покажу мудрост и не преиспитују одлуку оснивача савремене Турске Мустафе Кемала Ататурка која је на многе године преокренуло Свету Софију у симбол мира и међурелигијске хармоније.

Извор: Pravoslavie.ru (са руског Информативна служба СПЦ)
#АјаСофија, #AjaSofija, #СветаСофија, #SvetaSofija,

Нема коментара:

Постави коментар