11111111111111

Претражи овај блог

петак, 24. јул 2020.

Рукоположење у манастиру Гориочу код Истока

Рукоположење у манастиру Гориочу код Истока
На празник Преподобног Сисоја Великог у манастиру Гориочу код Истока свету архијерејску Литургију је служио Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије.

Саслуживали су јереј Зоран Гођевац и ђакон Влајко Гођевац. У току свете Литургије, Епископ је рукоположио вероучитеља Братислава Богдановића из Грачанице у чин ђакона.

Манастир Гориоч је метох манастира Високих Дечана и налази се на узвишењу Бела Стена, северозападно од градића Истока на Косову и Метохији. Манастир у оквиру свог комплекса има цркву Светог Николе, манастирски конак и звоник. Манастир Гориоч представља непокретно културно добро и као споменик културе од изузетног је значаја.

Архимандрит Сава (Кривокућа) је обновио је манастир Гориоч, дозидао је старој цркви припрату са звоником, а такође је подигао и нови конак. Камениту порту је изравнао и насуо земљом па засејао травом. Повезао је цркву са конаком поплочаном стазом.

Манастир Гориоч је, по народном предању, саградио Свети краљ Стефан Дечански и посветио Светом Николи у знак захвалности за исцељење својих „огорјелих“ очију, по чему је манастир и добио име (горе очи – Гориоч).

Извор: Епархија рашко-призренска

#rukopolozenje, #рукоположење,

Нема коментара:

Постави коментар