11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 25. мај 2023.

ИСТИНСКА УТЕХА - Беседа на Спасовдан

ИСТИНСКА УТЕХА - Беседа на Спасовдан
У име Оца и Сина и Светога Духа!

По истеку четрдесет дана после Свог Васкрсења, након што се Господ више пута јавио Својим ученицима, Он их окупља, усходи на Маслинску гору, благосиља их и на њихове очи се узноси на небо (в.: Мк. 16, 19; Дап. 1, 9).

Овај растанак с Божанским Учитељем је истовремено за ученике представљао и велику радост. Црква тако и поје: „Вазносећи се Господ је учинио радост ученицима давши им обећање Светог Духа.“ Растајући се од ученика Господ им говори о томе да ће бити крштени Духом Светим, да ће им послати Утешитеља, посебну благодат одозго и заповеда им да не иду из Јерусалима и да чекају овај тренутак. И они су се десет дана налазили у храму и поред њега хвалећи Бога у молитвама и славословили су Га.

Прошло је више од две хиљаде година, ми, православни хришћани смо већ обучени у ову благодат Светог Духа, и данас нам Господ поново говори о томе да се не одвајамо од Небеског Јерусалима, од Цркве Божије и да Га опевамо. И залог наше љубави представља благодат Светог Духа, она Утеха коју нам Господ шаље.

Људи траже утеху у свему и свачему: у телесном уживању, у пијанству, у погубним разонодама, у разним бесмисленим подухватима. Траже утеху у себи, и чак често оправдавају грехове: „Морао сам да се утешим, да се опустим, да у нечему уживам како бих ублажио ситуацију, отклонио стрес, олакшао овај тежак живот.“ Много је данас оних који стрес ублажавају жестоким пићима, а да ни сами не примећују да постају обични алкохоличари.

Насупрот томе Господ нам даје истинску утеху – благодат Светог Духа. Само да сами не одлазимо од Небеског Јерусалима, од ове божанске благодати, да не ходимо у тами, као што нам данас каже апостол Јован: Ако речемо да имамо заједницу с Њим и у тами ходимо, лажемо и не творимо истину (1 Јн. 1, 6). Господ Који се данас вазноси на Небо и Који ће сести с десне стране Бога Оца позива да не лажемо, већ да поступамо по истини.

Он Својом крвљу омива наше грехове, чисти нас, испуњава животом, као што су животом биле испуњене Његове речи кад су се апостоли растајали од Њега на Маслинској гори.

Благодат Светог Духа нека буде са свима нама и Божански Господ нека нам пошаље Своју Божанску благодат – љубав, а ми ћемо Му одговорити опевајући Га у псалмима и молитвама у векове векова.

Jeромонах Игнатиjе (Шестаков)

 Са руског Марина Тодић

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi       

#ИгнатијеШестаков, #јеромонахИгнатијеШестаков, #IgnatijeSestakov, #jeromonahIgnatijeSestakov, #Вазнесење, #ВазнесењеГосподње, #Спасовдан, #Vaznesenje, #VaznesenjeGospodnje, #Spasovdan,

Нема коментара:

Постави коментар