11111111111111

Претражи овај блог

субота, 28. март 2020.

Лончар: Полицијски час викендом ће почињати у 15 сати


Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је данас да је на седници Владе Србије одлучено да се забрана кретања викендом продужи, односно да почиње у 15 уместо у 17 сати. Истакао је да је
пролазећи градом видео пуне паркове људи и додао да га такво понашање забрињава.

„Забрињава и плаши најозбиљније. Ја не знам да ли схватате да ови људи који се сада налазе напољу грле, држе за руке и људе. Они су најозбиљнији кандидати да добију коронавирус, да се разболе и имају најозбиљније компликације”, казао је он на конференцији за новинаре.

„Продужићемо полицијски час викендом, јер одговорна држава не може да гледа да се овакве ствари дешавају. Да ли је могуће да морамо да уведемо полицијски час од 24 сата да би неко схватио да може да угрози себе, своје најближе и своју околину. Молим вас размислите о својим потезима и шта радите”, нагласио је он, јавља Бета.

Говорећи о медицинској опреми за борбу против коронавируса, Лончар је рекао да Србија има довољно опреме за тренутне услове како би заштитила здравствене радника.

„Причамо о милионима маски, мантила и рукавица. Има свега онога што је неопходно”, навео је он.

Морате да имате позитиван тест да бисте нечију смрт представили као последицу заразе

Министар здравља Србије Златибор Лончар изјавио је данас да је потребно да постоји позитиван тест на коронавирус да би се смрт неке особа означила као последица заразе. Лончар је то казао коментаришући случај мушкарца (62) преминулог у Шапцу, за кога су лекари тамошње болнице рекли да је то било од коронавируса, а чији је син казао да он није био тестиран.

„Систем је тако направљен да не може ништа да прође, а да не буде изанализирано и проверено јер се на више места контролише. Морате да имате испоштовану процедуру, морате да имате позитиван тест. Шта год да се дешава, процедура мора да се испоштује, то је суштина”, рекао је Лончар на конференцији за новинаре, јавља Бета.

Кон: Једини начин да се спречи ширење заразе је спречавање контаката

Епидемиолог Предраг Кон каже да је једини начин да се спречи масовније ширење заразе да се спрече контакти и они се морају зауставити.

„Ако не на други начин онда ће морати ригорозно”, рекао је Кон, јавља Бета.

Навео је да се сада дешава стрми пораст ширења вируса, па је јуче број заражених био 42, а данас је 71.

То показује да сутра може да дође до заравњења за један дан, па да онда креће навише, а то иде ка томе да број заражених буде десетоструко већи до краја недеље.

У тој ситуацији се поставља питање да ли су потребне ригорозније мере, рекао је.

Извор: Политика

#koronavirus, #virus, #вирус, #изолација, #izolacija,

Нема коментара:

Постави коментар