11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 15. октобар 2019.

ВРЛИНЕ - ПУТ КА ЦАРСТВУ БОЖИЈЕМ


2. / 15. октобар
Св. свештеномученик Кипријан

Ваша Светости, која је од хришћанских врлина најважнија, најбитнија?

Љубав је највећа врлина, али се до љубави која је највећа врлина и која је „свеза савршенства“ не може доћи наједанпут, док се прво не стекну и остале врлине, почевши од смирења.
И Апостол Павле нас опомиње на то да сад остаје вера, нада, љубав, али је љубав највећа (1. Кор. 13, 13). Наиме, кад будемо своје срце очистили, онда ћемо моћи да видимо Бога и овде у овом свету, а видећемо Га и у ономе, ако се удостојимо да гледамо Његово лице, ако не будемо послани због својих греха у таму вечну.
Тада ће вера наша прећу у знање, у гледање. А нада, нада ће прећу у остварење. Наша је нада да ћемо ући у Царство Небеско, бити у броју свију оних Светих и гледати лице Божије. Нада ће наша, дакле, прећу у остварење. А љубав, она нема у шта више да пређе. Она ће бити и сада и тада веза наша са Богом, љубав која нас сједињује са Богом, обједињује све наше снаге, и оне разумске у нама, уједињује нас са свима људима добре воље и онда имамо мир. Зато је љубав највећа врлина.
Трудите се, дакле, да идући Царству Божијем, исуњавајући заповести Божије спремамо се свакога дана за достизање те највеће врлине - уласка у Царство Божије и љубави која ће нас ујединити са Богом и свима Светима.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар