11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 14. октобар 2019.

ТОЛЕРАНЦИЈА ЈЕ ПОТРЕБНА, АЛИ НЕ И ДОВОЉНА


1. / 14. октобар
Покров Пресвете Богородице

Ваша Светости, данас се много говори о „толеранцији“ као врхунској врлини. Како, као Хришћани, треба да разумемо и практикујемо толеранцију?

Толеранција је у слободи, ствар слободе. Толеранција је трпљење: „трпим вас“, али треба више, треба љубити непријатеље своје, молити се Богу за оне који вас гоне и чинити добро онима који мрзе Сина и Оца нашег на небесима, јер Његово сунце сија добрим и злим и кишу даје праведними непрведним.
Заповест о љубави прама непријатељима није емоција, па да ја кажем - „где си, брате!“ Он је као коњ себи метнуо на главу оглавину, гледа само у једномм правцу и не зна шта ради.
Разуме се, то не значи да су добар и луд браћа рођена. христос нам даје решење кад каже: Ево вас шаљем као овце међу вукове.
Бити у овом свету као онај кога сви искоришћавају, коме сви подмећу ногу, опасно је, јер прети опасност да нас вуци раскину, и Христос нас зато не шаље у свет да будемо наивни, него нас шаље да ми својим поступцима, својом вером и животом по вери прикажемо вуковима шта је [словесна] овца Христова, па да и они постану овце Христове, ако хоће.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар