11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 14. новембар 2019.

СВИ ИМАМО СНАГУ ДА СЕ ОДУПРЕМО САБЛАЗНИ

1. / 14. новембар
Св. лекари Козма и Дамјан
 Ваша Светости, понекад се нађем у искушењу да знам да је нешто зло, а ипак не могу очи телесне или, пак очи душе да одвојим од тога, као да зло има неку примамљиву силу којом привлачи човека и човек томе не може да се одупре. Како одбацити такво искушење? Како да живимо да бисмо, колико до нас стоји, избегавали искушења и саблазни?

Трудите се, дакле , да будемо они који имају очи чисте, да видимо не само овај свет и да га гледамо са осталим живим бићима, него да имамо и духовно око чисто, а то је ум, да видимо онај свет и суштину свију ствари и свију заповести. дакле, да будемо они који имају уши да чују што је добро и који имају очи да виде шта је добро.
У зло не гледати. Ми се можемо и окренути кад видимо нешто зло и побећи, а разуме се можемо и затворити капке да нас оно што је зло не повуче.
Христос је, кажем, највише осудио саблазан, тј. кад ми, којима је више дато, чинимо оно што је грех и тиме саблажњавамо, повлачимо на зло оне слабије. Он је то највише осудио.
Али нигде нема Његова реч да су блажени они који су саблажњени. Сви ми имамо ум и разум и снагу да се одупремо саблазни и да на тај начин избегнемо њену погубну силу која вуче у грех.

Свети Патријарх Српски Павле

#365питања, #365, #365pitanja,

Нема коментара:

Постави коментар