11111111111111

Претражи овај блог

среда, 6. новембар 2019.

Молитвена сабрања у Шумадији


Двовековна историја храма у Церовцу. Владика Јован богослужио у Жабарима и Младеновцу. Сто година храма у Лапову.

У суботу, 2. новемрба 2019. године, на Задушнице, када Црква прославља Светог великомученика Артемија, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у селу Церовцу, архијерејско намесништво јасеничко.

Храм, који се налази на крају села, посвећен је Силаску Светог Духа на Апостоле, а по познатим подацима освећен је 1822. године и био је парохијски храм за више околних места. До изградње школе у центру села поред храма је била и школа која је имала и интернат. За прославу 200-годишњице припрема се потпуна обнова и реконструкција храма.

Саслуживали су архијерејски намесник јасенички протојереј-ставрофор Велибор Ранђић, игуман манастира Пиносаве Петар (Драгојловић), протонамесник Слободан Сенић, јереј Саша Миленовић, протођакон Иван Гашић, ђакон Владимир Степановић, као и многобројни народ села Церовца и околине.

Литургијско сабрање су својим појањем украсили Србски православни појци, као и деца из основне школе са својим директором и вероучитељем Милошем Никодијевићем.

У недељу, 3. новембра 2019. године, напразник Преподобног Илариона Великог, Светог Илариона Мегленског и Светог Висариона Исповедника, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Преображења Господњег у Жабарима.

Саслуживали су архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, протонамесници Слободан Радивојевић, Бранимир Товиловић и Никола Илић, јереј Обрад Видаковић, протођакон Иван Гашић и ђакон Стеван Илић. За певницом су појали чланови хора Опленац.

После свете Литургије сабрање је настављено за трпезом љубави коју је припремио јереј Никола Симић заједно са својим парохијанима.

У овој благословеној и празничној години када Српска Црква прославља 800 година од славног добијања аутокефалије, храм Преподобне Параскеве у Лапову, премда изграђен 1912. године, обележава сто година од свог освећења. Тај велелепни храм и драгуљ Шумадије, изграђен у моравско-византијском стилу јесте архитектонски пројектован посебним залагањем тадашњег Патријарха српског Димитрија Павловића, који је претходно службовао као парохијски свештеник у Лапову, и који је уједно један од његових највећих приложника и дародаваца.

У спомен тог значајног јубилеја, са благословом његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, црквени хор Светог Јована Дамаскина при лаповском храму објавио је видео спот у продукцији Телевизије Храм за песму осмишљену у част Преподобне Параскеве. Немајући још ниједну песму посвећену Преподобној мученици Параскеви – Трновој, Његош Стикић, докторанд на Теолошком факултету Аристотеловог Универзитета у Солуну, теолог и појац из Лапова, осмислио је, као уздарје младих генерација, песму инспирисану њеним житијем и службом по моделу минејне песмарице Светог владике Николаја, имајући у виду и његов пастирско-мисијски сензибилитет, и шаљући увек актуелну и вечно објективну јеванђелску поруку: Радуј се!.

Црквени хор Светог Јована Дамаскина се развија и делује под диригентском палицом Дејане Банковић, професора музике и директора Културног центра Стефан Немања у Лапову. Хор чине млади људи из Лапова, ученици, студенти, који воле Цркву и који предано и несебично доприносе обнови црквено-културног живота у Лапову и шире.

У петак, 1. новембра 2019. године, на празник Светог пророка Јоила, Преподобног Прохора Пчињског и Преподобног Јована Рилског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у Крагујевцу.

Саслуживали су протојереј Драган Брашанац и ђакон Урош Костић, чтецирали су г. Илија Арсенијевић и г. Владан Степовић, а за певницом су појали протојереј Драгослав Милован и протонамесник Мирољуб Миладиновић.

У четвртак 31. октобра 2019. године, на празник Светог апостола и јеванђелисте Луке и Светог Петра Цетињског, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму посвећеном Светом Луки на градском Старом гробљу у Младеновцу. Храм скромних димензија био је премали да прими велики број верника који су дошли са жељом да са својим Владиком учествују у Литургији.

Саслуживали су протојереји-ставрофори умировљени парох младеновачки Драгољуб Ракић и архијерејески намесник младеновачки Жељко Ивковић, јереји Ненад Марковић и Милутин Гашевић и протођакон Иван Гашић. Литургијско сабрање увеличали су Србски православни појци из Београда.

На крају свете Литургије извршен је чин освећења кољива и резања колача. Овогодишњи домаћин били су г. Драган Вукадиновић и г. Милија Милојевић са породицама.

Извор: Епархија шумадијска





Нема коментара:

Постави коментар