11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 10. септембар 2019.

ПУТ КА ДОБРУ ЈЕ ТЕЖАК, АЛИ ТО ЈЕ ПУТ НА КОМЕ СЕ ПОСТАЈЕ ЧОВЕК БОЖИЈИ


28. август / 10. септембар
Преп. Мојсије Мурин

Ваша Светости, Господ у Еванђељу позива све људе да крену за Њим - уским путем. Какав је то „уски пут“ и зашто само тај пут, по речима Господњим, јесте пут спасења?

Свевишњи нас опомиње да је пут тесан и узак, и да је мало оних који њиме иду. А пошто је широк пут који води у пропаст, многи тим путем иду. Да ли ћемо поћи једним или другим путем - то зависи само од нас. А то што је лакше ићи ширим него уским путем нама овакви какви смо један човек објаснио је овако.
Ако неко иде узбрдо, он не може без труда и зноја, јер мора против земљине теже. А ако се налази на некој литици, па се отисне низбрдо, или на крову - па се омакне, тада не треба ништа да ради да би пао, али и пропао.
Каква је корист човеку што му је све било лако, ако на крају доживљава пропаст? Ако смо имали тешкоће, а учинили оно што је требало - нећемо се покајати никада. О томе се ради.
Дакле, пут ка добру је тежак и Христос нас на то опомиње: Ко хоће да иде за Мном, нека узме крст свој и нека иде за Мном. То је спремност да, идући за Христом, будемо у тешкоћама, али оним тешкоћама које се завршавају Царством Небеским, блаженством тога Царства.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар