11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 8. септембар 2019.

ТЕШКО ЈЕ ОСЛОБОДИТИ СЕ ГРЕХОВНИХ НАВИКА, АЛИ УЗ ТРУД И ПОМОЋ БОЖИЈУ МОГУЋЕ ЈЕ


26. август / 8. септембар
Св. мученици Адријан и Наталија

Ваша Светости, кренула сам у Цркву, редовно идем на богослужења, исповедам се и причешћујем, али имам један озбиљан проблем, а то су моје старе навике. Никако не могу да их се ослободим. Хтела бих то у жељи и намери, али у стварности, на делу, то нисам у стању да учиним. Добро ми крене, а онда се по инерцији враћам на оно старо и погрешно, у ствари, грешно. Како да се изборим са рђавим, греховним навикама?

Ослободити се рђавих навика је веома тешко. Христос каже: Ако те око твоје саблажњава, ископај га. Боље је и без једног ока ући у Царство Божије, него са два у пропаст.
Ослобађати се рђавих навика, порока, то је исто што и вадити себи око, као одсецати себи руку.
Толико је то мучно и тешко, али муку морамо да поднесемо, јер смо претходно грехом учинили насиље над својом природом. Зато што смо се претходно навикли на пороке. И зато мора бити насиља над насиљем, да се изразимо савременим језиком, да бисмо се одлободили од тог насиља (греха над нама).
Хришћанство је увек могуће, али не може да се одржава механички и на лак начин, зато што морамо пре тога да се ослободимо рђавих навика, а онда - колико још треба напора да би се стекле добре навике.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар