11111111111111

Претражи овај блог

субота, 6. јул 2019.

ЗБОГ ПРАВЕДНИКА МИЛОСТИВ НАМ ЈЕ ГОСПОД


23. јун / 6. јул
Св. мученица Агрипина, Владимирска икона Мајке Божије

Ваша Светости, говорите да ће Бог помоћи, ако буде имао коме. Има ли коме Бог данас да помогне међу Србима?

Што се, пак, тиче питања: хоће ли Бог међу Србима имати коме да помогне, надам се да ће се у нашем народу,у овако великом граду Београду, али и у сваком великом граду, наћи макар десет праведника због којих ће Господ, као што пише у Старом Завету, поштедети цео наш народ.
У Содому и Гомору, градовима који су били на југу данашњег Мртвог мора, народ се био искварио и морално потпуно пао, па је Господ послао три анђела да виде шта се тамо догађа. Они су у људском облику свратили код праведника.
Док је, по старом домаћинском обичају, прати госте, један од анђела рече Авраааму разлог због кога их је Бог послао у Содому и Гомору, и да ће због грехова људских уништити те градове. Аврааам ће на то: „Зар да праведнику буде исто као грешном, а можда ће се у граду наћи и сто праведника?“ Анђео на то рече: „Поштедећемо град ако се у њему нађе сто праведника.“ Идући тако даљ Аврааам ће опет: „Можда ће се наћи деведест праведника.“ Анђео му опет одговара: „Поштедећемо град и ако их се нађе деведесет.“ Смањивао је тако Аврааам број све до десет, а анђео је обећао да ће поштедети град ако се у њему нађе и десет праведника. Испод тог броја Аваам није ишао, јер је знао да је у Нојево време било осморо праведних и да Бог због њих осморо није поштедео земљу од потопа.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар