11111111111111

Претражи овај блог

среда, 17. јул 2019.

СЛОВО О МОЛИТВИ, ОБОГОТВОРУЈУЋОЈ ВРЛИНИ, КОЈА У СЕБИ САДРЖИ И СВЕ ОСТАЛЕ ВРЛИНЕ 8


Један подвижник је говорио: „Нема веће радости од оне која постоји кад молитва сама дејствује. Тада човек заборавља и на храну и на сан и само се наслађује молитвом, док га његов старац 
не прекине у томе да би испробао његово смирење. Једна монахиња беше достигла ову меру. Након што би током дана напорно радила, ноћу је изговарала Молитву Исусову. То је потрајало пет дана. Кад ју је старица прекинула у томе, рекла је: 'Мора да сам учинила нешто лоше.' Покајала се због тога, иако заправо ништа није учинила.”

***

 Старац Дионисије из скита Свете Ане ни са ким није разговарао. Његово лице нико није видео: стално је било покривено да не би прекидао умну молитву! Сакупљао је оригано у Криа Нера и правио мешавину од оригана, уља и трава. То је продавао да би издржавао себе и своје послушнике, поштујући правило да нико не треба да живи од туђег рада.


***


Старац Арсеније из манастира Светог Павла осећао је толику жудњу за молитвом и страхопоштовање пред Пресветом Богородицом да је у џепу увек носио текст акатиста икони Портаитиси, како би могао да се моли док извршава своје послушање у манастирској башти.

***

Казивао нам је један врлински монах: „Молитва, која је превасходно дело нашег живота, постала је споредна, док је делање, које је споредно, постало превасходно.”

Oтачник





Нема коментара:

Постави коментар