11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 3. јун 2019.

ДРЖАТИ СЕ И У МИРУ И У РАТУ НАУКЕ ГОСПОДА ИСУСА ХРИСТА


20. мај / 2. јун
Св. Стефан Пиперски

Ваша Светости, како одговорити на изазове безбожне и антихришћанске свакодневнице?


Када су преци наши примили веру хришћанску, примили су је свим срцем и душом, и на тај начин уздигли се на висину. Тиме су уједно и добили писмо, тиме су уједно ушли у број осталих хришћанских народа и дали у ризицу општег добра онако дивне грађевине Богу, подигнуте на славу и Његовим Светима, као што су манастири Студеница, Дечани, Грачаница и редом по нашој земљи.
У њима су се увек учили да буду људи, нељуди никада. Учили су се да никада никога не присиљавају у своју веру и у свој народ, знајући да је Бог човека обдарио поред ума, срца и воље још и слободом. Он жели да се сви људи спасу да буду честити, добри, али никога на то не присиљава.
Може дакле, човек да живи онако како доликује њему као човеку разумноме, а може и супротно од тога. Али, ми добро знамо да нам ваља свима изаћи пред лице Божије, да дамо одговор на шта смо употребили дарове којима нас је Он јобдарио изнад свега живог на овоме свету.,
То је наука Сина Божијега, Господа Исуса, коју су, и у миру и у рату , наши преци држали, и у слободи и у ропству, и одржали до дана данашењег.

Свети Патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар