11111111111111

Претражи овај блог

петак, 17. мај 2019.

ПУТ ГОСПОДЊИ ИЗГЛЕДА ТЕЖАК, АЛИ НИЈЕ ТЕЖАК


4. / 17. мај
Св. мученица Пелагија Тарсијска

Ваша Светости, шта значе речи Господње о благом јарму и лаком бремену? Који је њихов смисао у нашем свакодневном животу?

Јарам је мој благ и бреме је моје лако. Та наука Господња, еванђелска, треба да се извршава, да се њоме живи, да она у нама сазрева и даје плодове добрих дела, јер нама, овакви какви смо, пут Божији изгледа тежак. Зато што смо ми већ навикли на грех, стекли рђаве, грешне навике, пут Божији нам је тежак.
Колико пута понављам и себи и свима који хоће да чују: зар није лакше бити трезан, него пијаница? Зар није лакше не пушити, него трошити новац и упропаштавати плућа димом и, разуме се, будући да је то дрога, постати роб тога недруга? Зар није лакше претрпети ако вас неко незнатно увреди, него враћати злом за злом, па још и дупло?
Али кажем, потрудити се да узмемо јарам Господњи на себе, да будемо спремни на тешкоће у овом свету и да идући за Њим, Он нас ослободи, јер је Он свој Крст изнео на Гоготу и зна тешкоћу Крста. А моћан је да нам олакша кад нађе за потребно, да под тежином свога крста не клонемо, само ако и ми каосарадници Његови учинимо оно што можемо, а Он ће Својом силом сигурно своје учинити свагда да нам олакша колико је потребно.

Свети Патријарх Србски Павле

Нема коментара:

Постави коментар