11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 26. мај 2019.

ЗА ПРИЧЕШЋЕ СЕ ТРЕБА ПРИПРЕМАТИ ПОСТОМ ДУХОВНИМ И ТЕЛЕСНИМ


13. / 26. мај
Св. мученица Гликерија

Ваша Светости, да ли је довољно за приступање Светом Причешћу припрамати се телесним постом, ако смо, притом, у завади са неким односно ако имамо рђаве, завидне, осветољубиве помисли против неког?

У наше време дошло се дотле да се као припрема за Причешће схвата само телесни пост, те неки свештеници постављају само то питање: „Јеси ли постио!“, а не питају о гресима које су људи чинили, за које треба искрено да се покају и добију разрешење.
Шта, пак, значи изоствљање главнијег, по науци Светих, тј. поста духовног, нека нам кажу макар само речи Светог Атанасија Великог: „Није успео онај који пости само од (мрсног) јела, него онај који је одуступио од сваке зле ствари; томе се рачуна пост. Јер, ако неко пости, а не држи уста своја да не говоре зле речи, или гнев, или лаж, или заклетву, или говори против ближњега, никакве он нема користи, него губи сав труд.0Њ тог формалног, примитивног односа према припреми за Свету Тајну Причешћа, који се своди искључиво на телесни пост, морамо се на сваки начин ослободити.

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар