11111111111111

Претражи овај блог

среда, 29. мај 2019.

ЈЕДНО ЈЕ ВОЉА БОЖИЈА, ДРУГО - ДОПУШТЕЊЕ БОЖИЈЕ, А ТРЕЋЕ - НАША СЛОБОДА


16. / 29. мај
Свештеномуч. Теодор Вршачки, Св. Вукашин Јасеновачки

Ваша Светости, када се нешто деси неки кажу да је то „воља Божија“, а други да се то догодило „по допуштењу Божијем.“ У чему је разлика између воље и допуштења Божијег?

Има и воља Божија, има и допуштење Божије. Воља је Божија све оно што је добро и што тако и чинимо. Што се тиче допуштења Божијег, човек је слободно биће, има разум, има осећања, има срце, има вољу, али има и слободу. Може онако како Бог хоће, и за шта на је Бог створио, а може и супротно од тога.
Собода не може бити без одговорности, то увек треба знати.
Дакле, једно је воља Божија - Бог жели да се сви спасу, али никога не присиљава, је Он поштује слобуду коју је дао сваком бићу. Он поштује слобуду избора и, уопште, слобуду у свему.
Разуме се, та слобода људска није апсолутна. Наша је слобода све дотле, док не дођемо у везу са другим људима и са њиховом слободом; не можемо сами за себе имати слободу. Ми смо слободна бића, али морамо има у виду да је и ово друго биће, такође, слободно и своје.
не пружати се ка ономе што је изнад наше снаге, али се не задовољите ни оним што је испод наше снаге. Схватете ли тај принцип?

Свети Патријарх Српски Павле

Нема коментара:

Постави коментар