11111111111111

Претражи овај блог

субота, 25. мај 2019.

СЛОВО О МОЛИТВИ, ОБОГОТВОРУЈУЋОЈ ВРЛИНИ, КОЈА У СЕБИ САДРЖИ И СВЕ ОСТАЛЕ ВРЛИНЕ 8


Подвижник отац Тихон је говорио да монах треба један сат да извршава своје послушање, а један сат да се моли. Он је казивао о догађају који се десио у руском манастиру у време док су читали Ангелски поздрав Пресветој Богородици, који је он особито волео.
 „Живео је овде један монах који је Ангелски поздрав свакодневно изговарао двадесет четири пута и то на следећи начин: сваки пут кад би часовник откуцао колико је сати, он би почињао да се моли. Сати су били његова мера. Осим тога, сваки пут је ову молитву изговарао са истом побожношћу с каквом ју је изговарао и први пут.
Једног дана зачуо је глас који је долазио од иконе: 'Радуј се и ти, слуго, радуј се.'”
Отац Тихон је и сам више пута у току дана са сузама читао Ангелски поздрав. Свакога дана читао је и Еванђеље по Матеју.
Особито је волео одломак који говори о Страшном Суду. Желео је да му овај Суд стално буде на уму. Стално се сећајући смрти, сам је ископао свој гроб како би непрестано могао да га гледа и да плаче, с радошћу очекујући да легне у њега.
Говорио је да не би требало да радимо недељом. У древна времена, кад се Израиљ хранио маном, Бог им ју је свакодневно слао, изузев седмог дана. Бог није благословио похлепне, тако да се онима, који су тога дана сакупљали ману, она кварила и пунила црвима. Израиљци услед тога на тај дан нису чинили ништа, осим што су остајали у својим скинијама (шаторима) и славословили Бога.
И сам старац Тикон је седми дан (недељу) посвећивао Богу. Кад је служио, није желео да брзо оконча Литургију. Често се догађало да Литургију служи до почетка вечерње. Уколико за време Херувимске песме не би заплакао, остајао би на коленима до краја Литургије.

***

Старац Данило из Новог Скита живео је сто петнаест година. Имао је јасна виђења. Док се молио на бројаници, долазио је ђаво у обличју шакала и покушавао да му истргне бројаницу, али је он настављао да се моли.

***

Један старац је рекао: „Као што лађа којој прети опасност шаље сигнал за спасавање, тако би требало да човек непрестано изговара молитву: Господе Исусе Христе, помилуј ме.'”

Извор: Старчник

Нема коментара:

Постави коментар