11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 28. март 2019.

СМРТНО ТЕЛО ЈЕ ИНСТРУМЕНТ БЕСМРТНЕ ДУШЕ


15. / 28. март
Св. мученици Агапије и Плисије

Ваша Светости, данас је много оних који тврде не само да људска душа није бесмртна, већ да она и не постоји, да су то само психо-хемијски процеси у мозгу, који престају смрћу тела. Како одговорити на њихове тврдње?

Матерјалисти тврде да смрћу тела умире душа. Тело и душу упоређују са неком машином, нпр. аутомобилом. Кад су у њему све оне полуге, точкићи, жице, на свом месту, има бензина и стави се у погон, аутомобил иде. Једна само жица, или полуга да откаже, аутумобил са радом стаје. Тако је веле и са човеком. У његовом телу има много више полуга и жица него у аутомобилу. Једна од њих кад откаже живот престаје. А т је душа, она је само функционисање тела. Смрћу све престаје.
Сагледајте тај став мало са ове стране: један уметник на виолини,или клавиру, док свира па му пукне жица или му се виолина разбије, престаје да свиира, јер не можеда своју уметност пројави преко такве виолине. Но, да ли су тиме уметник и његова уметност престали да постоје? Тело је, дакле, само инструмент преко кога се бесмртна душа пројављује.

Свети Патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар