11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 12. март 2019.

ЧОВЕК ЈЕ ЛИЧНО ОДГОВОРАН ЗА СВОЈА ДЕЛА, И ДОБРА И ЗЛА


27. фебруар / 12. март
Пре. Прокопије Декаполит

Ваша Светости, како само човек може бити одговоран за своје грехе и зла дела ако из Библије знамо да је Бог створио човека по Својој слици и прилици?

По Вашем казивању, човек није одговоран за своја недела и грехове, него Бог који га је створио несавршеним, а овамо је Бог свезнајући и свемогућ. По речима Блеза Паскала (+1662), математичара, творца интегралног рачуна и проналазача прве машине за рачунање: „Човек је само једна трска, али трска која мисли... Простором васиона ме обухвата и гута као тачку: мишљу - обухватам ја њу.“
Поред величине ума, оно што човека уздиже изнад свију бића и чини га личношћу, от је способност осећања (срца), оно што Бог жели, а може и супротно томе. Може да у добру узраста и јача све више и више, а може у злу да пада све ниже и ниже.
Но,  слобода неминовно укључује у себи одговорност. Не може бити слободе без одговорности, као ни одговорности без слободе. Слобода је од човека неотуђива. Зато је немогуће да Божанство снагом своје моћи грешнике претвори у праведнике, без њихове воље и труда. То мора човек хтети и трудити се да то  учини сам, у чему ће му Бог помоћи. Не хтедне ли човек то и не потруди ли се, него да га Бог Својом силом учини таквим, то би било насиље, а свемогући Бог не може чинити насиље, јер насиље не означава моћ него немоћ.

Свети патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар