11111111111111

Претражи овај блог

петак, 22. фебруар 2019.

СВЕШТЕНИК КОЈИ НЕ ПОСТИ МОРА БИТИ ПОЗВАН НА ОДГОВРОНОСТ


9. фебруар / 22. фебруар
Св. мученик Никифор

Ваша Светости, има случајева да парохијски свештеник позива верне да посте све Црквом прописане постове, а сам не пости све постове. да ли је Литургија коју такав свештеник служи ваљана, и да ли верни из његове руке треба да примају Свето Причешће?

Прем духу и слову 69. апостолског канона, светено лице ма кога чина, које не држи Црквом одређене постове, када се то утврди, мора бити позвано на одговорност и свргнуто. Док се спор не сврши, његова су Литургија и остала свештенодејства пуноважна, јер није свештеник, био он достојан или недостојан, тај који претвара хлеб и вино у Тело и Крв Христову него Дух Свети преко њега. Ако се он труди да буде достојан помоћник Божији (1. Кор.3,9), чист сасуд Светог Духа, примиће плату своју. Ако буде недостојан, осуда га неће мимоићи.
Но, верни имају право прем 47. правилу Светог Никифора Исповедника, да се код таквог свештеника, и пре коначне пресуде, не причешћују, чим дознаду сигурно да он пост не држи. Дужност би им била да као сведоци помогну да се из Цркве уклоне такви свештеници који уносе забуну и саблазан међу верне (1. Кор. 10, 32).

Свети патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар