11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 7. фебруар 2019.

О ПРИЧЕШЋИВАЊУ БЕЗ ПРИПРЕМЕ И СА ПРИПРЕМОМ


25. јануар / 7. фебруар
Св. Григорије Богослов

Ваша Светости, од младости сам научио да се за приступање Светом Причешћу треба припремати постом, молитвом и исповешћу. У цркви, у коју идем, свештеници саветују хришћане да што чишће приступају Светом Причешћу, без претходног вишедневног поста. Како је учење Светих Отаца и Предања Цркве о овом питању?

О Причешћу редовном, као што је било у старини...прочитај једну књижицу на грчком, монаха Теодосија Агиопавлита „Небеска мана“ (Волос, 1969)
Он је за стално причешћивање и наводи масу података о таквој пракси из Светог Писма и Отаца. Тражење поста (од три дана) пред причешћем назива он „ђавољом замком“, да се онемогући Причешће.
Но, и поред многих навода из светог Јована Златоустог, ниједном речи не помиње његову тврдњу да је пост пред 40-ницу установљен зато што су Оци, видећи штету која настаје од тога што верни приступају Светом Причешћу „просто и како било“, сабравши се, одредили четрдесет дана поста, молитава, слушања (Светог Писма), и да би тако спремљени и очистивши савест приступали Светом Причешћу.
Но, ти се владај како ти кажу.

Свети патријарх Павле

Нема коментара:

Постави коментар