11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 21. јануар 2019.

Митрополит Амфилохије: Савремени Ирод и савремена Језавеља посјекли су главу Ловћену


Архиепископ цетињски Митрополитт црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јутрос, на Јовандан, са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

Литургији је присуствовао и молитвено учествовао Епископ диоклијски г. Методије.

У току Литургије Митрополит Амфилохије је миропомазао новокрштеног слугу Божјег Душана.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика Амфилохије је рекао да Бог није могао већи дар да подари Цетињу од руке Светога Јована Крститеља.

„Велики је дар да је овдје било сједиште и Црнојевића и Петровића, да су овдје и мошти Светога Петра Цетињскога, да је ово краљевски град. Овдје се, на Ријеци Црнојевића родио и краљ Александар, онај који је обновио цркву Светога Петра на Ловћену“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Казао је да је светиња на Ловћену од 1972. поново оскрнављена и срушена, глава Ловћена посјечена, а мошти Светог Петра Тајновидца Ловћенског утамничене.

„Ко их је утамничио? Ирод и Језавеља, они који су утамничили и Светог Јована Крститеља прије толико вјекова. Утамничили су га, нажалост, његови, по наредби онога чије име нећемо овдје да помињемо. И ено га, утамничен је већ толико деценија“, казао је он.

Додао је да Свети Петар Цетињски вапије и позива Цетињане и Његуше и све у Црној Гори да врате његово име и његов храм на Ловћен.

„Јован Крститељ је онај који је свједочио истину и зато је пострадао од безбожне Језавеље и Ирода, као што је Његош, његов наследник. свједок и проповиједник истине и свјетлости Божанске, пострадао од савремене Језавеље и савременога Ирода“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Након светог причешћа, Владика Амфилохије је са свештенством благосиљао славске колаче данашњих свечара.

Честитајући славу свим данашњим свечарима, рекао је да нико није толико прослављан као Свети Јован Крститељ.

„Његова глава је посјечена, али оно што је на правди Божјој посјечено, оно не умире, оно је вјечно и непролазно“, казао је Митрополит Амфилохије.

Сабрани вјерни народ је цјеливао руку Светог Јована Крститеља, коју је у част његовог празника претходно Митрополит Амфилохије изнио пред вјерне из кивота Светог Петра Цетињског.

Рајо Војиновић
Фото: Јован Д. Радовић
















Извор: Митрополија црногорско-приморска

Нема коментара:

Постави коментар