11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 10. јануар 2019.

Божићни дани у Сремским Карловцима


Најрадосни празник Рођења Господа нашег Исуса Христа био је извор многих радости благочестивих хришћана у Сремским Карловцима, које су крунисане свечаним богослужењима свете Цркве.

На Бадње јутро врло рано, четрдесетак чланова Православне омладинске заједнице окупили су у центру Сремских Карловцима како би тракторима и коњским колима отишли у шуму да пронађу најлепше бадње дрво за Саборну цркву. Вратили су се у град пред почетак свете Литургије и унели бадњак у сремскокарловачки Саборни храм.

У навечерје Христовог Рождества служено је празнично вечерње које је предводио Његово Преосвештенство г. Василије, Епископ сремски, уз саслужење карловачког свештенства у присуству великог броја верних. После вечерњег богослужења Епископ је надахнуто говорио сабраном народу о величини овога празника. На тргу испред Саборне цркве, покрај чувене чесме „Четири лава“, традиционално је извршено налагање бадњака на огањ. Дечица су се потрудила да божићним песмама и рецитацијама допринесу лепоти вечери. Уследила су обраћања председника општине г. Ненада Миленковића и епископа Василија, који су вернима честитали Бадње вече и пожелели им мноштво Божјих благослова у новом 2019. лету Господњем. Трг је био прекривен сабраним хришћанима а снег је у том тренутку изобилно вејао и тиме на посебан начин украсио догађај. Чланови Православне омладинске заједнице делили су присутнима кувано вино и чај, а чланице Кола српских сестара делиле су бадњачиће и прикупљале помоћ за своје хуманитарне акције.

Након кратког предаха, у поноћ је служено празнично јутрење. Служио је Владика Василије у саслужење карловачких свештеника и ђакона, а својим дивним појањем службу су украсили чланови октета мешовитог хора „Свети Арсеније“ који поје при Саборној цркви. Настојатељ овог велелепног храма, протојереј Јован Милановић, прочитао је вернима посланицу Његове Светости и архијереја Српске Православне Цркве. После јутрења служена је света литургија у цркви Светих апостола Петра и Павла, као и у манастиру Ваведења Пресвете Богородице.

На Божићно јутро, у 9,30 часова, Епископ сремски г. Василије служио је Литургију Светог Василија Великог у Саборној цркви, уз саслужење крстоносних протојереја Марка Шпановића, Бранислава Поповића и Јована Петковића, протојереја Јована Милановића, протођакона Слободана Вујасиновића и ђакона Станка Лакетића. Појао је мешовити хор „Свети Арсеније“. Пошто су се сви верни причестили светим тајнама Христовим, завршена је света Литургија, а испред цркве Епископ је са дечицом преломио велику божићну чесницу, дар карловачке породице Малешевић, у којој су била сакривена три сребрна новчића из времена краља Петра I Карађорђевића.

Друга два дана празновања Божића такође су прошла у свечаном духу. На Сабор Пресвете Богородице епископ Василије служио је у манастиру Ваведења Пресвете Богородице (некадашња Горња црква), а на празник Светог архиђакона и првомученика Стефана служио је свету архијерејску Литургију у трећој карловачкој цркви, храму Светих апостола Петра и Павла (Доња црква). Лепо и торжествено било је и у Саборној цркви где се чува честица моштију Светог Стефана. Уочи празника служено је празнично вечерње и акатист првом пострадалом за име Христово, а сутрадан јутрење и света Литургија. Присутни имали прилику да целивају мошти и узнесу молитве том дивном и неустрашивом угоднику Божјем.

Извор: Епархија сремска




















3 коментара:

  1. Самый радостный праздник...Это правда)
    Спасибо за радость видеть его в этих фотографиях!
    С Рождеством Христовым! И теплых вам святочных дней!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Спасибо НатаЛи Лия што читате овај скромни блог. Ми се овако поздрављамо на Рождество Христово: Христос се роди и одговарамо са Ваистину се роди.

      Избриши
    2. НатаЛи Лия, Господ Исус Христос да вам да свако добро а пре свега здравље и спасење.Амин.

      Избриши