11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 15. јануар 2019.

Угљени хидрати богати влакнима чувају здравље


Исхрана намирницама које у себи садрже више влакана, као што су хлеб од целог зрна, интегралне тестенине, мусли, коштуњаво воће и махунарке, смањиће ризик од кардиоваскуларних обољења и
преране смрти, наведено је у извештају Светске здравствене организације (СЗО).

Аутори извештаја за СЗО истичу да су то добре вести, али да нису у сагласности са модерним дијетама у којима се инсистира на мањем уносу угљених хидрата.

Истраживање је водио доктор Џим Ман са новозеландског Универзитета Отаго који је заслужан што су у смерницама СЗО знатно смањене препоручене количине за унос шећера.

Шећер је лош угљени хидрат, док су влакна која се налазе у хлебу од житарица са целим зрном и мусли од овса добри угљени хидрати.

Зато дијете које радикално одбацују угљене хидрате, чак и оне богате влакнима, која, како тврде научници, спасавају животе, треба избегавати.

У истраживању се говори да би свака особа дневно требало да уноси најмање 25 до 29 грама влакана, уз напомену да би 30 и више грама било још боље. Већина светске популације уноси мање од 20.

Међу онима који су јели највише влакана, смртност од свих узрока смањила се од 15 до 30 одсто у поређењу са особама које су конзумирале изузетно мало влакана.

Ризик од срчаних обољења, можданог удара, дијабетеса типа 2 и рака дебелог црева мањи је од 16 до 24 одсто.

Професор Ман, који је водио ово истраживање, ипак мисли да ова новооткривена сазнања неће довести до краја „рата дијета” јер је у целу причу укључено много личних интереса.

Препреке намећу многи, почев од произвођача хране, па све до кувара, посебно оних славних, јавља РТС а преноси Танјуг.

Ту су, такође, и лични професионални интереси многих доктора и научника који неће одустати од својих убеђења.


Извор: Политика

Нема коментара:

Постави коментар