11111111111111

Претражи овај блог

петак, 18. јануар 2019.

СВЕТА ВОДА


На Богојављење, на Дан Крштења Господа, сваке године се дешава велико чудо. Дух Свети, који силазећи на воде, мења њене природне особине. Вода постаје нетрулежна, некварљиве, остајући свеже за много година. Ова Света Вода добија благодат да исцељује болести, да одгони демоне и сваку злу силу, да чува људе и њихове домове од сваке опасности, да освећује различите предмете или за црквену или за кућну употребу. Према томе, Православни Хришћани са поштовањем пију Свету Воду велику Агијазму (Свету Ствар), како је Грци називају.

Човек треба увек да кући има довољно Богојављенске водиве која ће трајати целу годину и да је користи у свакој потреби: у случајевима болести, када иде на пут, када је неко узнемирен, студенти пре испита, итд. људи који пију мало Свете Воде сваки дан, пре узимања било које хране, чине добро.

Она јача силе наше душе ако се ово ради уз молитву и поштовање и када не очекује само механички ефекат од ње. Сваки свештеник треба да брине да благослови довољну количину воде за његову цркву, тако да би била при руци у току целе године, за сваку потребу и да буде дана онима, који је траже; а парохијани би требали да себе снабдеју на Богојављење са Светом Водом за целу годину, а чак и тако може бити чувана за будуће године.

Свети Јован Шангајски


фото - сестре
Слапови са извора Пресвете Богородице у манастиру Лешје...
 

Нема коментара:

Постави коментар