Зими то стално спремам...буде баш за душу... миришљав,
тананог укуса, трунчицу горак... предиван... Компот.....
У једну шерпицу запремине око литра, успе се вода до три четвртине запремине и у њу се спусти пуна шака коцке шећера. Стави се на ватру и чека се да почне да ври. Када је већ на пола врело, дода се кора лимуна исечена на коцке. Лимун се онако као јабука ољушти оштрим ножем... Када почне да ври... спушта се ољуштено исечено воће... три јабуке и једна дуња, или три јабуке и једна крушка, или... по вољи, али је ова комбинација ипак најбоља... и десетак сувих шљива... може и нека више...
Све се тада смакне на мало тишу ватру и кува се док јабука
не омекша скроз...
Овако када се воће спусти у врелу воду неће се распасти и
пуно је финије... Чим је готово, скида се и одмах сипа пола кесице цимета...
мало се промеша и и остави да одане... када престане да се пуши односно када се
малко хладне, онда се тек тада додаје кесица ванилиног шећера, промеша и
поклопи се неко време...
Када се сипа у порције, у сваку се дода неколико парчета
ситно исецканог лимуна... онај ољуштени који је остао...
Ко не воли лимун, може и комбинација без....
А може све то и са пола воде и више воћа... тада се добија
густ... исто леп...
... битан је овај редослед и поступак....
Пробајте, уживајте и праштајте......
рецепт за компот и за Душу... Брата мог премилог, уз поглед
на лешјанску зиму из монашке трпезарије
Нема коментара:
Постави коментар