11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 19. новембар 2018.

Дошло време да се људи чипују


 (Да ли ће једног дана сви бити чиповани?)

Шта се догоди када више од годину дана испод коже на руци носите чип, који вам је неопходан и за улазак у стан? О томе је говорила финска новинарка која је добровољно пристала на овакав експеримент.

Елина Хилтунен из Финске је новинарка и футуриста, коју посебно интересују такозвани слаби сигнали. То су неке мале ствари, иновације или навике које можете да видите само на малом броју људи, али који могу да постану велики трендови у будућности. Због тога је пристала на експеримент – да буде чипована.

Као футуриста воли да тестира иновације, па је тако дозволила да јој уграде у шаку микрочип величине зрна пиринча.

„Сада само имам два мала ожиљка. Носила сам га годину и по дана као кључ од улазних врата стана. Само махнем и врата су откључана. У питању је НФЦ технологија, којом сам ја била повезана са електронском бравом. Ово јесте екстремно, али за мене је то био само технолошки експеримент, а и друштвени. Већина људи је показала страх да ме неко прати преко чипа, али он није имао батерије и није слао никакав џи-пи-ес сигнал“, објашњава Елина.

Људи су се, како каже, одувек плашили непознатог и технологија које се тек најављују. Ипак, да ли верује да ћемо једног дана заиста сви бити чиповани?

„Не верујем да ће у будућности људи уграђивати микрочипове у тело, јер постоји комфорнији начин коришћења ове технологије, на пример микрочип у прстену који можете да повежете са електронским бравама“, истакла је Елина.

Не можемо да се на запитамо, каква је будућност ове технологије?

Френк Шницлер, инжењер информационо-комуникационих технологија, сматра да чиповање људи неће постојати у будућности.

„Мислим да технологија коју микрочипови користе, као што је НФЦ, блутут може да буде решење за паметнији приступ информацијама, зградама и просторијама. У будућности ће постојати паметније радно окружење. Али за то нам не требају чипови испод коже, јер могу да буду постављени у мобилне телефоне и друге предмете које носимо са собом“, закључио је Шницлер.

Извор: РТС

Нема коментара:

Постави коментар