11111111111111

Претражи овај блог

петак, 9. новембар 2018.

Митровданско празнично двоструко славље у Шипову


Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије свечано је дочекан од мноштва свештенства и вјерног народа дана 8. новембра 2018. године, на празник Светог Великомученика Димитрија-Митровдан, испред храма Светог Јована Крститеља у Шипову гдје је у наставку предводио свето евхаристијско сабрање.

Владици су саслуживали: Архимандрит Серафим (Кужић), Варнава (Дамјановић) и Василије (Рожић), протопрезвитер-ставфороф Раде Савић, Илија Проле (Епархија новосадско-бачка), Драган Шкалоња, Чедомир Арамбашић, Радослав Станковић, протопрезвитер Миладин Самарџић, Љубинко Аничић и Слободан Кљајић, протонамјесник Милош Црепуља и Митар Керлец, презвитер Предраг Црепуља, ђакон Немања Рељић и Дејан Грчић.

Послије прочитаног Јеванђелског зачала Епископ Сергије поучио је вјерни народ значају данашњег Светитеља као заштитника града Шипова и свих његових благочестивих житеља. Владика је пожелио Шипову да будућим утемељењем новог храма, посвећеног Светом Великомученику Димитрију, овај градић буде мали Солун који ће се свакодневно молити своме заштитнику и у њему имати свога небеског заштитника и чувара у вјекове.

Послије заамвоне молитве освећени су славски колач и кољиво у част Светог Димитрија, славе града и свих грађана, те је у име свих њих колач са Епископом преломио начелник Општине г. Милан Ковач.

Послије окончања свете евхаристије образовала се литија која се упутила према споменику погинулим борцима, онима који пострадаше на бранику Отаџбине гдје је извршен чин малог помена, а потом се литија наставила кретати до темеља будућег велелепног храма Светог Великомученика Димитрија Солунског Мироточивог. На темељима је Епископ Сергије предводио свечани чин освећења истих, а кум темеља г. Милан Плавшић положио је са Владиком Сергијем камен темељац новог храма и зазидао архијерејску грамату у темеље овог будућег велелепног здања Божијег.

Након свечаног чина освећења услиједила је и богата трпеза љубави у порти будућег Храма, која је припремљена за све присутне вјернике.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка













Нема коментара:

Постави коментар