11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 29. октобар 2018.

Имендан Епископа будимског Лукијана


На празник Светог свештеномученика Лукијана, 28. октобра 2018. године, поводом имендана Епископа будимског и администратора темишварског г. Лукијана, свету архијерејску Литургију у Саборној цркви у Темишвару служио је Епископ банатски г. Никанор уз саслужење епископа Лукијана, свештенства и монаштва епархија Будимске, Темишварске и Банатске.

Празничном благољепију допринео је хор темишварске Саборне цркве. У току свете Литургије Преосвештени Епископ г. Лукијан рукопроизвео је јерођакона Инокентија (Лукина) у чин архиђакона.

На крају свете Литургије Епископ будимски г. Лукијан одликовао је Преосвештеног Епископа банатског г. Никанора орденом Епархије темишварске првог степена за нарочиту духовну и материјалну бригу о Епархији темишварској, њеном свештенству и монаштву. Том приликом епископ Лукијан је подсетио присутне на живот епископа Никанора и његов допринос добрим односима народа који живе како у српском тако и у румунском делу Баната.

Епископ Никанор је срдачно захвалио на високом одликовању Епархије темишварске и честитао епископу Лукијану имендан, подсетивши присутне на живот Светог Лукијана али и на живот епископа Лукијана и његову жртву за Христа и Његову Цркву нарочито у Славонској епархији али и у Темишварској и Будимској. Преосвештени Епископ г. Никанор такође је том приликом замолио присутног генералног конзула Републике Србије г. Владана Тадића да пренесе надлежним органима у Београду и Букурешту о добрим међусобним односима Срба и Румуна и њихових помесних Цркава у Банату са обе стране границе.

Епископ банатски г. Никанор преломио је славски колач у част Светог свештеномученика Лукијана и пожелео Епископу будимском г. Лукијану срећан имендан са жељом да још дуго година у здрављу душе и тела, а на спасење свих нас, служи Господу.

фото: Горан Пантин

Извор: Епархија будимска










Нема коментара:

Постави коментар