11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 11. октобар 2018.

Митрополит Амфилохије: Обезбожени људи обоготворавају административне појмове


Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије казао је данас да је човјек  призван у времену и вјечности да узраста у мјеру раста висине Христове у Цркви Божјој – Једној светој католичанској и апостолској Цркви, као и да се у наше вријеме много говори о некаквим аутокефалним црквама и да то постаје неки нови идол.

„Ми не исповиједамо никакве аутокефалне, националне цркве. Исповједамо Једну свету католичанску и апостолску Цркву Божију, која је Тијело Христа Бога нашега, која носи и преноси са покољења на покољење Свету тајну Оца и Сина и Духа Светога. То је суштина Цркве Божје – наше вјере. Сви земаљски народи су призвани да се крсте у име Оца и Сина и Духа Светога и да држе све оно што је Господ заповједио људима овдје на земљи“, истакао је Митрополит у архипастирској бесједи након Свете литуругије коју је служио данас, 11. октобра у манастиру Успења Пресвете Богородице – Дуги морачкој код Подгорице

Владика је рекао да је много лажних богова, идола, гуруа којима се људи клањају и да све што није у Христу и са Христом је обмана и лаж. Христос је почетак и крај, Онај који је уградио Себе у свеукупну Божанску творевину, по чијем лику и подобију је створен човјек.

Нагласио је да људи који су се удаљили од Христа, у наше вријеме чак у Његово име обоготворавају нешто што нема везе са Њим. Подсјетио је да и код нас у Црној Гори, о некаквим аутокефалијама говоре они који су се обезбожили и одрекли Цркве, чији су духовни оци побили 129 свештеника Митрополије црногорско-приморске и Митрополита Јоаникија и који су наставили то Оцеубиство и Богоубиство које траје још од Отоманске империје.

„Христос је јагње Божје које се коље за живот свијета а и они који су Његови, који носе Његов крст и они кроз вјекове бивају заклани, као што је Харитон исповједник кога данас прослављамо. Тај Крст Господњи носио је Свети Вацлав краљ Чешки као и други краљеви у древним временима када су државе хтјеле да буду хришћанске, да се клањају једном Богу и да се држава и народ претворе у Цркву Божију.“

Говорећи да се и у новијим временима када нема Отоманске империје већ империје безбожништва, убија Бог у људима и да људи убијају једни друге, Митрополит је казао да на том Богубиству и братоубиству неки покушавају да граде Цркву:

„То је то што се данас прича о некаквим аутокефалијама у Црној Гори, Македонији и Украјини. Људи који су обезбожили, који не знају шта је Црква и смисао хришћанства и вјере хришћанске, они обоготворавају неке административне појмове који за Цркву Божију немају никаквога суштинског значаја.

Оно што за Цркву има значаја то је исповиједање Оца и Сина и Духа Светога, Сина Божијег јединородног од Дјеве рођеног прије свих вјекова, рођеног од Бога Оца, у времену рођеног од Духа Светога и Пресвете Дјеве који ће опет доћи да суди живима и мртвима и то је оно што се зове Царством небеским.“

Високопреосвећени је истакао да је клањање ономе што је ништавно, боговима и идолима земаљским, разним гуруима, заправо клањање злим духовима:

„Ти зли, опаки духови се непрекидно умножавају кроз историју у народе под разним видовима. Сви управо хоће да затамне, сакрију од човјека ту велику и Свету тајну Бога љубави Оца и Сина и Духа Светога, и тајну Царство небескога које је пуноћа све људске историје и свега онога што се догађа од настанка свијета до настанка човјека, од настанка човјека до данашњег дана и што ће се догађати до краја свијета и вијека.“

Митрополит је истакао да се Јеванђеље Христово и личност Христова данас проповиједа на свим земаљским језицима, у свим земаљским народима.

„И наша Црква светосавска то чини не само на овим просторима гдје су изворишта нашега народа, него широм Европе и Аустралије, Африке и Америке. У новије вријеме основана је наша нова Епархија у Латинској Америци гдје владика Кирило заједно са још 15 православних епископа свједочи Христа распетога и васкрслога и проповједа Божју истину у једној светој католичанској апостолској Цркви“, закључио је у манастиру Дуга морачка Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије.

Весна Девић
Фото: Јован Радовић 
Извор: Митрополија црногорско-приморска









Нема коментара:

Постави коментар