11111111111111

Претражи овај блог

среда, 20. јун 2018.

Либерија повукла одлуку о признању независности Косова


Министар иностраних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдлеј предао је првом потпредседнику владе и министру спољних послова Ивици Дачићу ноту о повлачењу признања косовске независности, док траје дијалог Београда и Приштине.

У ноти се наводи да је Либерија признала косовску независност на основу сазнања да Београд није спреман да преговара о решењу са јужном покрајином Косово. „Данас се води дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Имајући то у виду, било је само прикладно да Либерија заузме став који омогућава одговарајуће решење за грађане Србије и покрајине Косово, што се чини путем актуелних преговора. У складу са тим Либерија поништава своје признање Косова. Ова одлука остаје на снази све до окончања разговора и преговора под покровитељством ЕУ”, наводи се у ноти.


Извор: Политика

------------------------------

Либерија повукла признање косовске независности




Министар иностраних послова Либерије Гбезонгар Милтон Финдли предао је првом потпредседнику владе и министру спољних послова Ивици Дачићу ноту којом Либерија повлачи своју одлуку о признању Косова док траје дијалог Београда и Приштине. Финдли је у Београду поручио да Либерија жели партнерство са Србијом, а Дачић је изразио неизмерну захвалност овој земљи што разуме позицију Србије. Шеф српске дипломатије је рекао да је то веома важно за нас, али и за укупан процес дијалога, јер показује да све стране морају да учине напоре да се дође до праведног и компромисног решења. „Ово је доказ да је процес повлачења признања Косова у пуном замаху. Наставићемо да радимо на томе зато што желимо да се дијалогом дође до компромисног решења”, поручио је Дачић на заједничкој конференцији за новинаре са Финдлијем.

Објаснио је, преносе агенције, да је Либерија признала Косово одлуком из 2008. године, а да је сада поништила док траје дијалог под окриљем ЕУ, јер не жели да се ставља ни на једну страну. „Ово је наш допринос наставку дијалога у Бриселу”, казао је Дачић. Бриселски процес се, иначе, наставља у недељу сусретом председника Србије Александра Вучића и Хашима Тачија.

У ноти се наводи да је Либерија признала косовску независност на основу сазнања да Београд није спреман да преговара о решењу са јужном покрајином Косово. „Данас се води дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. Имајући то у виду, било је само прикладно да Либерија заузме став који омогућава одговарајуће решење за грађане Србије и покрајине Косово, што се чини путем актуелних преговора. У складу са тим Либерија поништава своје признање Косова. Ова одлука остаје на снази све до окончања разговора и преговора под покровитељством ЕУ”, наводи се у ноти и додаје да ће Либерија поштовати правичне резултате преговора који буду остварени између Београда и Приштине и „у потпуности подржавати две стране тако што ће гласати у корист договореног решења у УН”.

Министар Финдли је рекао да је Србија кроз бившу Југославију увек била пријатељ Либерије, и да је ова посета „прилика за окретање нове стране у односима” две земље. „Оно што данас радимо није чудно, ми смо данас нова влада, нова демократија и покушавамо да формирамо партнерства с вама. Потписали смо уговоре и ти билатерални споразуми ће бити корисни за оба народа”, рекао је Финдли.

Дачић је саопштио да се договорио са својим колегом из Либерије да се земље консултују на међународном плану и координирају, као и да је Либерија саопштила да ће се са нама договарати о приступу око за нас најважнијих питања, посебно када је реч о Косову. „Ово је само почетак нашег стратешког партнерства”, рекао је шеф српске дипломатије, и навео да „осуђује” све политичаре који су запоставили односе с афричким земљама. Истакао је да је Србија поносна на историју односа са Либеријом из времена Југославије и Покрета несврстаних, и додао да ће се следеће године обележити шест деценија дипломатских односа Београда и Монровије. Дачић је подсетио да је Либерија прва независна земља у Африци, која своју независност има још од 19. века.

Двојица министара су потписала пет споразума – о пријатељству и сарадњи Србије и Либерије, о економској сарадњи две владе,  о сарадњи у области туризма, о сарадњи у области пољопривреде и о сарадњи између Дипломатске академије МСП Србије и Спољнополитичког института МИП Либерије, као и Меморандум о разумевању министарстава иностраних послова две земље о политичким консултацијама.
Победа над Костариком била је „мала слатка освета”

Костарика је била прва земља која је ничим изазвана признала Косово. Какве везе има Костарика са Косовом, ни не знају где се налази Косово... Неко им је рекао да то ураде. Победа над репрезентацијом Костарике била је једна мала, слатка освета, изјавио је Ивица Дачић пожелевши фудбалској репрезентацији Србије да победи Швајцарску у петак. Како је навео, не би требало мешати политику и спорт, али то очигледно није могуће. „Сада је главна ствар да ли играмо против репрезентације Швајцарске или Албаније или Приштине. Постоје разни коментари који се тичу односа Срба и Албанаца пред утакмицу. Надам се и желим да постигнемо што бољи резултат”, рекао је Дачић. И шеф либеријске дипломатије Гбезонгар Милтон Финдли пожелео је пуно успеха Србији у даљем такмичењу на Светском првенству, а Дачић је казао да би волео да Србија има тако доброг фудбалера какав је био либеријски председник Жорж Веа.
Пацоли опет негира

Приштина – Косовски министар спољних послова Беџет Пацоли тврди да Либерија није повукла признање независности Косова и да српски медији шире лажне вести, пренео је Танјуг. Пацоли је то написао на свом „Твитеру”, након што је шеф дипломатије Ивица Дачић саопштио да Либерија повлачи признање косовске независности. „Управо сам разговарао са Владом Либерије и потврдили су ми да Либерија није повукла признање Косова. Вести и нота коју шире српски медији су лажне и део покушаја министра спољних послова Ивице Дачића да шири лажне вести”, написао је Пацоли.


Извор: Политка 

Нема коментара:

Постави коментар