11111111111111

Претражи овај блог

петак, 29. јун 2018.

Дочекана икона Млекопитатељнице из Хиландара и прослављена слава крипте Храма Светог Саве


Свечаном архијерејском Литургијом у четвртак 28. јуна 2018. г. у Крипти Храма Светог Саве прослављен је угодник Божји Свети великомученик Кнез Лазар, коме је крипта и посвећена. Литургијско сабрање предводио је епископ ремезијански Стефан, викар Његове Светости Патријарха српског Иринеја и настојатељ Светосавског храма.

Владици Стефану саслуживало је братство Храма: протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије; јереји: Предраг Продић, Драган Шовљански, Бранислав Кличковић; и јереј Марко Максимовић, парох цркве Св. Василија Острошког на Бежанијској Коси, затим протођакон Игор Давидовић, хонорарни ђакони при Храму Светог Саве и секретар Светог Архијерејског Синода; ђакон Радомир Врућинић, хонорарни ђакони при Храму Светог Саве и професор Богословије Светог Саве у Београду; као и ђакон Милош Ракетић из Епархије аустралијско-новозеландске.

У својој беседи после прочитаног одељка из Светог Јеванђеља, свештеник Драган Шовљански је казао:” И радост и туга, и песма и плач, и игра и страдање, и осмех и суза, и цвет и роса, и јунаштво и витештво и страдање – сва осећања и све наше речи стају у једно срце које се пише другачије, а значи исто – Видовдан. Видовдан је опредељење за Царство небеско, за вечне духовне вредности, вечну истину, правду, наду и вечни живот, и тим вредностима је Свети Кнез Лазар испуњавао свој живот и за њих је тај исти живот и положио – то је свето-лазаревски завет и аманет сваком Србину; у њему се рађамо, трајемо и умиремо!” – истакао је отац Драган.

Овом свечаном и надасве значајном празнику Видовдану придружила се још једна велика радост, а то је дочек копије иконе Мајке Божје МЛЕКОПИТАТЕЉНИЦЕ  из манастира Хиландара са Свете Горе Атонске.

Икона – коју су урадили светогорски иконописци и освештали је у Кареји, где се чува оригинал – поклон је Храму Светог Саве г. Слободана Симића из Варварина. Са Свете Горе, из српске лавре манастира Хиландара, донео ју је јереј Предраг Продић са господом Драганом Пантелићем и Александром Видовићем, испраћени том приликом од хиландарског игумана архимандрита Методија и манастирског братства.

Мноштво верног народа сабрало се овим несвакидашњим поводом, под куполом Заветног Храма српског народа на Врачару како би целивали икону Пресвете Богородице Млекопитатељнице и узели благослов од Његовог Преосвештенства новохиротонисаног епископа Стефана.

Владика је после заамвоне молитве преломио славски колач са свештенством и верним народом, честитао свима вернима славу, пренео благослове и уручио Грамату Његове Светости патријарха Иринеја донатору иконе Млекопитатељнице – г. Слободану Симићу из Варварина. Икона ће остати у Храму Светог Саве доступна верном народу на целивање, благосиљајући и укрепљујући у православној вери сваког светосавца и хришћанина.

Извор: Храм Светог Саве


















Нема коментара:

Постави коментар