11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 4. јун 2018.

Радост литургијског сабрања у Никшићу


Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки г. Јоаникије служио је 3. јуна 2018. године, у Недељу Свих Светих и на празник Светих цара Константина и царице Јелене, свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Саслуживало је више свештеника, свештеномонаха и ђакона епархија Црногорско-приморске, Будимљанско-никшићке и Милешевске. Молитвено је учествовао велики број верника и сестринство манастира Жупе Никшићке предвођено игуманијом мати Ефимијом, а Литургију су појањем пратили певница при Саборном храму и чланови хора Преподобне мати Ангелине. У току свете Литургије Епископ је одликовао чином протојереја-ставрофора Слободана Јокића, архијерејског намесника никшићког, а јереја Остоју Кнежевића, старешину никшићке Саборне цркве, чином протојереја за њихову ревносну службу, верност и оданост Цркви Божјој и добар пастирски рад.

-Надалеко се прича о литији за Светог Василија Острошког у Никшићу, ја, увијек, говорим да је то због благослова и заслуга Светог Василија Острошког, али, свакако, наши свештеници дају томе велики допринос. Литија је, заправо, огледало цијелог њиховог пастирског, свештеничког рада у овом граду, казао је Владика и додао да је служба Божја света, узвишена, благословена, спасоносна, али у њој има и тешких прилика, а кад су искушења на свештеника то је, по речима Владике, теже јер треба носити свој углед, породицу и своју паству.

-Света Црква Божја ради охрабрења, ради утврђења и ради признања додјељује и ова одликовања, која нијесу суштина ствари. Суштина је свештеничка служба, али и ова унапређења значе. Она су благодатна и додјељују се са молитвом и учешћем архијереја и цијелог народа у молитви. Нека буде срећно обојици, да вам буде на здравље, на спасење, на радост, а и на подстрек за будуће дјеловање, за ваш будући самопрегорни, саможртвени рад на њиви Господњој, поручио је Његово Преосвештенство.  

У име одликованих свештеника захвалио је протојереј Остоја Кнежевић, наводећи да је за њих важно што су се ових одликовања удостојили на дан када света Црква Православна слави Све Свете.

-Свети су наши путеводитељи ка Христу, наши старији учитељи на које се угледамо, који нас храбре примјером своје светости, свог живота и трудимо се да их у свом животу подражавамо, рекао је свештеник Кнежевић, додајући:

-Хвала Вам, Преосвећени Владико, на одликовањима којих сте нас данас удостојили, доживљавамо их као одраз Ваше очинске љубави и архипастирске бриге. Ова одликовања се, најчешће, доживљавају као награде, она и јесу награде, јер у Цркви ништа не постоји што није награда, ако човјек правилно схвати природу Цркве. Символи које смо данас примили имају дубље духовно значење – Крст Христов којег се отац Слободан удостојио је символ славе Божје, символ побједе Христове над смрћу, али и символ страдања Божјих, жртве и љубави Христове. Када га буде одијевао у свом животу увијек треба да се присјећа свих добродјетељи Христових, да се труди да их у свом животу остварује.

-Надбедреник, који сам ја примио је мач духовни, символише одсијецање корова у душама људским, страсти људских, то није обичан мач. Има четири оштрице уз све четири стране свијета, а најближа оштрица је она окренута ономе који га носи. Помолите се сви да нам ове награде и одликовања буду имала тај духовни смисао и значај, казао је отац Остоја, који је у име сабраног свештенства и верног народа Епископу будимљанско-никшићком г. Јоаникију честитао јубилеј - 19 година епископске службе, подсетивши да је, пре 19 година, на празник Светих цара Константина и царице Јелене, у Цетињском манастиру, из руку блаженопочившег патријарха Павла примио епископско достојанство.

Након прочитаног Јеванђеља, речима литургијске проповеди Преосвећени Епископ г. Јоаникије поучио је сабрани народ, беседећи о великом празнику Свих Светих. -Сви Свети су они који су се обукли у силу са висине, који су својим животом, вјером, молитвом, добрим дјелима, љубављу према Богу и Цркви привукли милост Божју и ту неописиву силу са висине. Оне који су свети прожела је свјетлост и милост, благодат, истина и правда. Ако бисмо могли рећи, у правом смислу ријечи, шта значи бити свети човјек, то би значило да се сам Господ Христос уселио и настанио у срце онога који Га љуби, он Господом Христом дјелује, живи, мисли, осјећа, чудотвори, беседио је владика Јоаникије, нагласивши да међу светима које данас прослављамо, нарочито гледамо у лик Светих цара Константина и царице Јелене.

Преосвећени Епископ г. Јоаникије одликовао је брачни пар Михаила и Анастасију Шћепановић из Никшића, који су родили једанаесторо деце, медаљом Светог великомученика Георгија II степена за „узоран пример честитих хришћана и добрих родитеља са жељом да Господ њима и њиховој деци дарује свако небеско и земаљско добро“.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка




Нема коментара:

Постави коментар