11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 5. јун 2018.

Нови Сад: Освећени темељи храма на Грбавици


У Недељу Свих Светих, 3. јуна 2018. године, освештани су темељи храма Светих царева Константина и Јелене у новосадском насељу Грбавица.

На велику духовну радост житеља Грбавице, чин освећења извршио је Његово Преосвештенство Епископ бачки др Иринеј, уз саслужење великог броја свештеника из Новог Сада и других места Епархије бачке. По завршетку свечаног чина освећења, владика Иринеј је благословио славске дарове овогодишњег кума славе, градоначелника Новог Сада г. Милоша Вучевића.

Овогодишње славље увеличано је и додељивањем високих признања Српске Православне Цркве великим и несебичним приложницима храма Светих царева Константина и Јелене. Орден Светог Саве другог степена додељен је г. Петру Матијевићу, док су архијерејске грамате признања добили господа Мирко Караћ, Зоран Пакић, Гвозден Мучибабић, Крсте и Јован Дуброја, Слободан и гђа Биљана Милић, Миша Ловре и, постхумно, Стеван Манојловић.

У својој беседи, Преосвећени Владика г. Иринеј је поучио сабране, истакавши да се свака криза, била она економска, демографска или нека друга, превазилази духовном обновом. -Управо је изградња храма на Грбавици један од доказа такве обнове у нашем народу, поручио је владика Иринеј.

Напослетку је и протопрезвитер Стојан Билић, парох на Грбавици, заблагодарио Преосвећеном Владици г. Иринеју,  свештеницима, награђеним парохијанима и верном народу Божјем, што су се одазвали на његов позив и што су својим присуством увеличали духовну радост у славу Божју, а у част Светих царева Константина и Јелене.

Извор: Епархија бачка




Нема коментара:

Постави коментар