11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 4. јун 2018.

Јањски сабор


Традиционални Јањски сабор већ непуне три деценије се одржава у манастиру Светог великомученика Георгија у Глоговцу.

У недељни дан, 3. јуна 2018. године, када Црква слави цара Константина и његову мајку Јелену, у Недељу Свих Светих, торжествено евхаристијско саборовање предводио је Епископ бихаћко-петровачки г. Сергије уз саслужење архимандрита Серафима (Кужића), протопрезвитера-ставрофора Карађорђа Дерајића и Влатка Голића, протонамесника Милана Бужанина, презвитера Савка Плавшића, протођакона Чеде Вранића и ђакона Немање Рељића.

У својој литургијској бесједи епископ Сергије је подсетио све присутне о значају и важности Јањског сабора који се већ пуних 28 година одржава и нагласио у њему дубљи и истински смисао саборовања у Христу и свим светим угодницима Божјим од древних времена па све до данашњих дана, а који се најбоље открива најпре литургијски и евхаристијски, а затим и у свом благодатном свенародном слављу.

После заамвоне молитве Владика је преломио славски колач, благословио кољиво и честитао поздравним речима овогодишњим свечарима и свим присутним велики традиционални сабор. Послије Литургије у манастирском дворишту одржан је културно-уметнички програм и припремљена трпеза љубави за присутне.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка




Нема коментара:

Постави коментар