11111111111111

Претражи овај блог

среда, 27. јун 2018.

СЛОВО О ХРИСТОЛИКОЈ КРОТОСТИ И НЕЗЛОБИВОСТИ 4


Монах - лекар Спиридон Камбанос из Велике Лавре, био је помоћ и потпора страдајућих и болесних отаца, подвижник и киновит, кротки бесребреник. Издвајао се својом незлопамтивошћу и праштањем.
Кад су га неки људи кудили и каменовали речима, он им је опростио и изрекао речи Господње: Ако зло рекох, докажи да је зло; ако ли добро, зашто ме бијеш (Јн 18, 23).
Ово нам је приповедао његов ученик, монах Павле Лавриот, који је такође лекар.

***

Поштовани старац Атанасије, библиотекар скита Свете Ане, био је 1935. године оклеветан за крађу            једног рукописа, због чега је три године провео у затвору. Невини и недужни старац поднео је ово искушење са савршеним миром, трпељиво и незлопамтиво. Одбио је да оптужи своје клеветнике и препустио је то суду Праведног Судије. Кад му је куцнуо последњи час и кад се растајао с душом, истински кривац је исповедио да је књигу сакрио у скитску костурницу.

***

Калуђер Нил био је питомац и понос светог манастира Симонопетра. Служио је као главни секретар свештене општине Свете Горе. Колико год да је био учен, толико је био и смирен. Патријарх Јоаким Трећи писао је својим пријатељима да „Патријаршија деценијама није добијала таква писма из Свете општине”. Било је случајева кад су о њему причали недолично и непристојно, али је он, смирен и кротак, говорио: „Оце на саборима посматрам као ангеле Божије и у њиховим чистим ликовима видим блажене ктиторе светих манастира...”
Био је средовечан, једва да је имао четрдесетак година кад се разболео од туберкулозе и преселио у скиније Господње. „Био је уграбљен да зло не би покварило његову разборитост.”

***

Као посленик и старешина цркве Јерусалимске патријаршије, архимандрит Јоаким Специерис (1860-1934) показао се као ревнитељ врлине и монашког подвига. Своје подвиге започео је у Новом Скиту, у који се жудно вратио након окончања студија да би служио Цркви.
За њега су били карактеристични непоколебива дуготрпељивост и кротост. Кад би му рекли: „Оче, они људи ружно говоре о Вама”, он би одговорио:
„Молим вас, браћо и пријатељи моји, да никога не клеветате и да не причате лоше о мојим доброчинитељима!”

Нема коментара:

Постави коментар