11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 13. мај 2018.

Прослава Светог Василија у манастиру Острог


Хиљаде верника у острошкој светињи

Његово Преосвештенство изабрани Епископ буеносајрески и централно-јужноамерички г. Кирило са бројним свештенством и свештеномонаштвом уочи празника Светог Василија Острошког Чудотоврца служио је свечано празнично бденије на платоу испред Горњег манастира у присуству више хиљада верника који су из разних крајева света дошли на поклоњење Светитељу. Непрекидна колона поклоника је притицала кивоту са моштима Светог Василија Острошког.

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије читао је, традиционално, у поноћ на празник Светог Василија Острошког Чудотоврца акатист Светитељу поред његових чудотворних моштију у цркви Ваведења Пресвете Богородице. Речи акатиста Острошком Чудотврцу слушало је више хиљада верника сабраних под острошким гредама.

Обраћајући се сабранима, Митрополит је рекао: -Световасилијевски сабор је јединствен у свијету. Ни на једном континенту нема оваквог сабрања као што је ово сабрање око Светог Василија Острошког. Помолисмо се за здравље, спасење, очишћење и покајање свих нас овдје сабраних, свих наших сродника по духу и тијелу, за здравље и спасење свих оних који ишту помоћ од Господа, а толико их данас има у овоме свијету.

Митрополит Амфилохије је рекао да су из свих крајева света дошле душе гладне и жедне Бога живога, Његове правде, доброте и љубави, и подсетио да је Свети Василије био измиритељ који је помирио завађену браћу.

-Помолисмо се да и сада измири све завађене, да збратими разбраћене, да овесели тужне, укроти самовољне и исцијели болне силом Духа Светог који се уселио у његове свете мошти, казао је Митрополит и додао да су људи завађени од времена Каина и Авеља.

-Братоубиство се, нажалост, наставило кроз сву историју рода људскога, а и наша змља је затрована братоубиством. Посебно у нашој Црној Гори, нашем народу, убијала су се браћа. Братска мржња и братске диобе се појачавају и данас. Али, Свети Василије Острошки је и за свога живота, а ради то и данас, мирио разбраћену браћу, враћао мир и призивао све његове савременике на братску љубав, а призива и нас који смо се ове свете ноћи сабрали на братску љубав, да опростимо једни другима. Призива Свети Василије Црну Гору и сав наш народ и сву Европу призива, да се брат врати брату, да опрости брату, на начин као што је он то чинио и као што непрекидно чини до данас, казао је митрополит Амфилохије.

Потом је у цркви Часног крста у Горњем Острогу служена прва празнична Литургија, којом је началствовао архимандрит Данило, настојатељ манастира Светог Саве под Орлином. У раним јутарим часовима у цркви Ваведења Пресвете Богородице поред моштију Светог Василија, свету архијерејску Литургију служио је Његово Преосвештенство изабрани Епископ буеносајрески и централно-јужноамерички г. Кирило са свештенством.

Централном архијерејском Литургијом на платоу испред Горњег Острога началствовао је Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски, Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки г. Амфилохије, уз саслужење Високопреосвећеног Митрополита бориспољског и броварског Украјинске Православне Цркве Московског Патријархата г. Антонија и Преосвећене господе Епископа новограчаничко-средњезападноамеричког  Лонгина и будимљанско-никшићког Јоаникија, као и бројног свештенства и свештеномонаштва уз молитвено учешће више хиљада верника.

Митрополит Амфилохије је током Литургије удостојио монахињу Инес, игуманију манастира Свете Тројице у Гватемали који однедавно припада Српској Православној Цркви, правом ношења напрсног крста. Мати Инес је са својим сестрама учествовала у прослави празника Светог Василија у Острогу.

Након читања светог Јеванђеља беседио је Преосвећени Епископ г. Лонгин, који је казао да Јеванђеље учи, саветује и помаже да живећи по јеванђељским саветима већ овде на земљи осетимо радост неба. -Тако корачајући кроз овај живот, казао је владика Лонгин - идемо напред и тада осећамо да нисмо сами, да је Бог са нама, да је увек близу, да нам помаже и да су светитељи Његови наши најбољи пријатељи и наши најбољи помагачи.

-И данас, овог светог и благословеног дана на овом светом месту, сабрала нас је љубав Божја, сабрао нас је дивни угодник Христов, светитељ, чудотворац, Свети Василије. Као што је Христос у оно вријеме обично на гори говорио својим ученицима, проповедао, тако смо се и ми данас сабрали на овој гори и да чујемо реч Божју, да се поклонимо нашем Светитељу и од њега затражимо помоћ, а Свети Василије ће помоћи свима онима који се труде да живе по Јеванђељу и који се труде да се на њега угледају, казао је владика Лонгин.

Сабрани, који су се постом, молитвом и исповешћу припремали за празник Светог Василија, присајединили су се Телом и Крвљу Господа Исуса Христа примивши свето причешће, а потом је све присутне благословио и поздравио Високопреосвећени Митрополит г. Антоније који је пренео благослове и поздраве Високопреосвећеног Митрополита кијевског и све Украјине г. Онуфрија и Његове Светости Патријарха московског и сверуског г. Кирила.

-Благодат нас је сабрала данас овде да прославимо Оца и Сина и Светог Духа, једнога Бога. Неизмерно благодарим Богу што сам учесник овога чуда данас у 21. веку. Када смо се јутрос успињали уз ову гору, срели смо чудесна лица. Видели смо уморна лица и очи жељне сна, али просвећене ликове и радосне очи које су овде у току јучерашњег дана и прошле ноћи добили оно што нису могли добити нигде друго. Заиста Црква Христова човеку даје оно што човеку не може дати нико други, казао је митрополит Антоније и додао да савремени свет и његово устројство усмерава човека да буде упућен на овоземаљска добра и оно што га тренутно чини срећним.

-Живот људски на земљи је ограничен. Човек без обзира колико живио и у каквим благодетима уживао, он је тужан и умире. Али за човека који живи са Богом, који живи у вери, смрт није крај живота. Православни хришћани на земљи већ осећају радост коју је Бог припремио за оне који га љубе. Зато смо ми спремни да долазимо са великим подвизима на удаљена места у свете храмове и манастире, да би доживели ту благодат и ту радост коју је Бог оставио човјеку, казао је митрополит Антоније и додао да иако је Свети Василије живео у 17. веку, сви који данас долазимо код њега осећамо његову благодатну помоћ у ономе за шта га моли и шта од њега тражи.

-Светитељи су увек савремени, увек су са човеком и осећају сва његова страдања, и лична и социјална и увек му помажу када се он искрено обраћа њима и Богу, казао је митрополит Антоније.

Потом је митрополит Амфилохије са саслужитељима благосиљао и преломио славски колач који је у славу Божју и у част Светог Василија Острошког припремила острошка братија, као и славске колаче бројних свечара. Он је казао да су сви људи на земљи једно, један човек у Исусу Христу. -То је Црква Христова којој ми припадамо и коју исповједамо. Ево и данас овдје сабрани смо из свих крајева земаљских око ћивота Светог Василија и свједочимо то јединство, рекао је митрополит Амфилохије и додао да су Христовој Цркви призвани сви земаљски народи и сви земаљски језици.

Владика Амфилохије је подсетио да је данас у Украјини, одакле је дошао митрополит Антоније, братоубилачки рат. -Ми у Црној Гори добро знамо шта су братоубилачки ратови. Сви треба да се помолимо да Бог подари мира и братске љубави нашој браћи у Украјини, да престане проливање братоубилачке крви и да престану и они моћници са Запада да подржавају ту братоубилачку крв, него да препусте народу да ријеши своја питања и своје проблеме, да се народ обједини око ћивота Светих Антонија и Теодосија Печерских, да се обједини око Светог Владимира Равноапостолног, просветитеља сверосијског, казао је Високопреосвећени Митрополит и додао да су исти покретачи свих братоубилачких сукоба у свету од давнина.

-Свети Василије, који је био помиритељ браће, нека би помирио све људе и све земаљске народе да се сви саберу око једне светиње, јединог Бога, Бога љубави, Оца, Сина и Духа Светога. Да се сви поклонимо тој вјечној божанској љубави и да се сви испунимо том љубављу Божијом, као што смо се ми данас овдје испунили. Сви народи да се овако испуне те једне љубави, казао је митрополит Амфилохије.

Саборовање је настављено уз славску трпезу хришћанске љубави у Доњем Острогу, а непрекидна колона поклоника је притицала кивоту са моштима Светог Василија Острошког.

Извор: Српска Православна Црква




Нема коментара:

Постави коментар