11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 21. мај 2018.

Вести из Епархије шумадијске


Слава манастира Саринац. Архијерејска Литургија у Виноградима. Представљена „Посланица патријарха Павла Србима“.

Манастирска слава, Вазнесење Господње, свечано је прослављена 17. маја 2018. године у манастиру Саринцу. Монаштво, свештенство и верни народи испунили су порту манастира и дочекали свог архијереја, Епископа шумадијског г. Јована, да заједно са њим обележе свети дан. Преосвећени Владика је пре Литургије осветио крст за звоник. Саслуживали су игуман манастира Јошанице архимандрит Евстатије, игуман манастира Денковца архимандрит Серафим, архијерејски намесник левачки и лепенички Сава Арсенијевић, протојереј-ставрофор Милан Борота, јереј Слободан Савковић и протођакон Иван Гашић. Чтецирали су ученици богословије Свети Јован Златоусти.

Владика је након прочитаног Јеванђеља поучио окупљене о значају, смислу и суштини празника Вазнесења Господњег. -Овај Празник је утеха свим верујућим људима, јер нам показује шта се дешава после смрти. Радост Васкрсења употпуњена је радошћу Вазнесења, које је спас и утеха свих нас, и оних који су живели у давним временима и нас данас, подсетио је Владика. Упућујући на речи празничног тропара, Владика је подсетио да се Христос - Избавитељ Света узнео у слави и обрадовао своје ученике обећањем Светога Духа. -Само истински, јеванђељски живот у цркви може да нас одведе путем спасења, што стално треба имати на уму, рекао је епископ Јован.

После Литургије уследио је опход око цркве и славски обред. У свечаном амбијенту и расположењу приређен је славски ручак за све присутне, захваљујући труду и љубави протосинђела Николаја (Младеновића) и архиђакона Јустина, настојатеља и сабрата манастира Саринца, и њихових пријатеља.

У петак, 18. маја 2018. године, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован служио је свету архијерејску Литургију у храму Свете Петке у крагујевачком насељу Виногради. Епископу су саслуживали протојереј Драган Брашанац и ђакон Милутин Гашевић.

Дана 19. маја 2018. године у Парохијском дому храма Успења Пресвете Богородице у Младеновцу, са благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског г. Јована, организована је 22. духовна трибина на којој је представљена нова књига г. Дејана Лазаревића „Посланица патријарха Павла Србима“. На промоцији су прочитане рецензије писца, песника и сликара Маје Недељковић и писца, сликара и пијанисте Миодрага Чолаковића. Стихове су поред аутора произносили и др Весна Кнежевић и професор Славиша Ђукановић.

Извор: Епархије шумадијске.











Нема коментара:

Постави коментар