11111111111111

Претражи овај блог

понедељак, 18. децембар 2017.

Ево како стрес утиче на ваш физички изглед

Стрес не само да утиче на ментално стање човека, већ и директно утиче на његову спољашност, односно изглед. Осим мрког изгледа на вашем лицу, стрес ствара и бројне физиолошке промене.


Он може бити акутни, што значи да утиче на тело само у кратком временском периоду, или хронични, тако утичући на тело на дуже стазе.

Уколико се стрес не регулише и не контролише, он засигурно утиче на физичке карактеристике тела, односно лепоту. Утиче на кожу, косу, нокте, варење и сан, а стања која су изазвана стресом могу бити и губитак косе, срчана обољења, опсесивно-компулсивни поремећаји, сексуална дисфункција, лоша пробава, обољења зуба и десни.

Стварање и адреналина и кортизола, изазваних стресом, имају погубне ефекте на кожу, највећи орган тела. Процес обнављања ћелија коже јавља се сваких 28 дана, али се успорава како старимо и самим тим наша кожа постаје све сувља и добијамо боре. Стрес додатно успорава овај процес и на тај начин прекомерно стварање лоших хормона стимулише кожу да ствара гушће фоликуле длаке, појача производњу уља и тако изазове стварање акни.

Начин да умањите овакве ефекте стреса јесте да пијете довољно воде и да престанете прекомерно да пијете кафу и газиране сокове који имају дехидрирајући ефекат на организам. Уколико ваше тело и кожа не буду довољно хидирирани, будите уверени да ће вам лице ускоро изгледати као „шпански зид“. Стога, пијте бар осам чаша воде дневно, зелени чај и једите храну са високим садржајем воде као што су парадајз, цвекла и целер.

Мањак сна, изазван стресом, не само да ће вас сутрадан учинити раздражљивијим, нервознијим и  неспособнијим за рад и нормално функционисање, већ ће вам створити и подочњаке. Краткорочна помоћ за уклањање подочњака јесте држање хладне кашике испод очију, или масажа од унутрашњег дела ка спољашњим угловима очију, како би се подстакла дренажа течности. Међутим, једино право решење јесте осмочасовни сан, а можете покушати лакше да се успавате ноћу тако што ћете из окружења уклонити све телефоне, таблете и сличне електричне направе, али и тако што ћете себи, пред одлазак у кревет, скувати умирујући чај од камилице.

Нервоза, анксиозност и стрес чине да се чешће мрштите и правите гримасе сасвим несвесно и тако стварате боре у дужем временском периоду. Нажалост, овде вам ништа неће помоћи, до свесног размишљања о томе да није добро да се мршите и тако напрежете кожу лица.

Седа коса нас све чека у старијим годинама, међутим, код неких се она јавља доста раније, а један од њених узрочника, поред генетике, јесте и стрес. Ово можете ублажити тако што ћете повећати унос биотина, протеина и витамина Е. На тај начин ће ваша коса дуже бити јака и сјајна.

Вертикалне линије на ноктима су релативно уобичајене и повезане су са природним процесом старења и лошом исхраном, односно мањком витамина и минерала потребних организму. Међутим, када се шире читавом дужином нокта, то је јасан знак да нешто није у реду и да стрес има лош утицај на ваш организам.

Кожа која је под стресом је исто тако подложнија иритацији и инфекцијама које могу утицати на свеукупно здравље. Мањак контроле може повећати ризик од стварања гљивица и флека на телу, због чега ће ваша кожа изгледати доста старије, оштећеније и сувље него што то заиста јесте. Стога, водите рачуна да се храните здраво, спавате довољно, али и да користите хидратантне креме које ће ублажити ове ефекте све док не отклоните узрок стреса и поново повратите баланс у свој живот и организам.

Закључак је јасан, стрес надмашује стварање само психичких последица по организам, већ и вам може нашкодити и на начине о којима нисте размишљали.

Иако постоје козметички производи који може да смање ефекте стреса на ваш изглед, то је само привремено решење, а да бисте заиста решили овај проблем, морате досећи до његовог корена и уклонити га ту.

Извор: Вести онлине

Нема коментара:

Постави коментар