11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 9. новембар 2017.

Успјешан наступ хора Јединство у Грчкој

Хор „Српско пјевачко друштво Јединство Котор 1839″ боравио је у Грчкој од 31.октобра до 06. новембра. Поред концертне димензије, чланови хора били су у прилици и за разгледање богате културно-историјске понуде главног града Грчке и посјету острву Егина гдје је манастир посвећен св. Нектарију Егинском и велико светилиште Грчке православне цркве.

Утиске нам преноси диригент Јединства Михајло Лазаревић: „По доласку у Атину хор је обишао строги центар града: Трг Омониа, Трг Синтагма гдје је имао прилике да види смјену страже испред грчког парламента – чувене „Евзоне“, стари дио града – Плака, као и најзначајније зграде и улице.

Сљедећег дана имали смо обилазак града са стручним водичем који нас је упознао са историјатом и развојем кроз вишемиленијско постојање града као и обилазак најзначајнијих грађевина од античке до савремене Атине. Посјетили смо Акропољ и уживали у умјетности и савршености архтеката античке Грчке. Такође смо посјетили и новоосновани музеј Акропоља, саграђен прије осам година. У музеју су изложени експонати и оригинални дијелови са Акролоља, као и одливци оригиналних статуа, рељефа фризова и других артефаката који се налазе у Британском националном музеју.

Потом смо обишли и Византијски музеј у коме смо уживали у дјелима сакралне умјетности велелепне државе која је трајала један миленијум.

Трећег дана нашег боравка у Атини дали смо себи мало одушка пред главни разлог нашег доласка у Атину – концерт.

Услиједила је припрема за концерт у Саборној цркви Св. Димитрија – Петруполи. У препуној цркви концерт је почео у 18 30 сати. На почетку концерта поздравио нас је старјешина храма свештеник о. Игнатиос Милтиаду топлим ријечима дободошлице, представивши нас бројној публици, изражавајући срећу што су им дошли гости из братске православне цркве из Црне Горе.

Током трајања концерта реакције публике су биле све израженије уз громогласне аплаузе као и сузе које су се сливале низ образе скоро свих присутних.

Поред бројног свештенства концерту су присуствовали и представници амбасада Црне Горе и Србије, Душанка Савељић и Немања Диковић.

На самом крају концерта послије дугог аплауза и два отпјевана биса диригент се захвалио свима који су се потудили да се овакаво духовно вече одржи уручивши пригодне поклоне домаћинима.

Захваљујемо се свима који су дошли на наш концерт и подржали нас у нашем раду, како би и даље што боље представљали нашу цркву, град и земљу из које долазимо.

Након концерта је услиједила трпеза љубави коју су домаћини приредили у црквеним просторијама, богато нас угостивши, гдје су нам подијели поклоне за сјећање на тај дан.

Посљедњег дана нашег боравка у Атини искористили смо да посјетимо острво Егину и манастир посвећен св. Нектарију Егинском, велико светилиште Грчке православне цркве.

Цјеливавши мошти светитеља, који је живио почетком двадесетог вијека, имали смо срећу да присуствујемо и молебану у част тог великог угодника Божијег који као и наш св. Василије Остошки помаже свима који му се обрате за помоћ.

Такође смо и у великој манастирској цркви отпјевали неколико пригодних духовних пјесама. Повратком у хотел завршило се наше концертно-духовно-туристичко путовање.

У повратку ка Црној Гори хор је обишао и Коринтски канал и уживао у његовој љепоти као и највећи мост на Пелопонезу – Рио Антирио.

Хор велику захвалност изражава госпођи Драгани Гроздановић и господину Анастасиосу Стеласу који су уложили велики напор како би ова наша турнеја и боравак у Атини били на високом нивоу и прошли у најбољем реду.

Приказ концерта на сајту „РОМФАИА“, званичног сајта Грчке православне цркве.

http://www.romfea.gr/enoriaka/18011-sunaulia-serbikis-xorodias-ston-agio-dimitrio-petroupoleos-foto

Живјели, на многаја и благаја љета!“, поручио је Лазаревић.

Предраг Николић/Митрополија црногорско-приморска
















Нема коментара:

Постави коментар