11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 21. новембар 2017.

Слава Саборне цркве Светог архангела Михаила у Београду

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј служио је 21. новембра 2017. године, када света Црква прославља Сабор Светог архангела Михаила и свих небеских сила бестелесних - Аранђеловдан, свету архијерејску Литургију у Саборној цркви у Београду.

Величанственом Патријарашком Литургијом, на којој је Његовој Светости саслуживало више свештенослужитеља Архиепископије београдско-карловачке, Саборни храм Светог архангела Михаила прославио је своју славу по 172. пут. Песме хвале и славе Господу узнело је Прво београдско певачко друштво, хор који више од век и по прати богослужења у Саборном храму. Током свечаног славског чина, Његова Светост је преломио славски колач са члановима породице Ђоковић, овогодишњим домаћинима храмовне славе.

Прослављању славе Саборног храма присуствовали су потпредседник Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре гђа Зорана Михајловић, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић, амбасадор Републике Грчке у Србији г. Илијас Илијадис, француски и српски хуманиста Арно Гујон, многобројни пријатељи и сарадници Саборног храма, личности из јавног и културног живота престонице.

Током славског ручка здравицу је изговорио старешина Саборне цркве крстоносни прота Петар Лукић, који је заблагодарио Његовој Светости на празничној служби Господу, као и домаћинима славе и свим добротворима и приложницима за добра која чине Цркви и српском роду.

Овом приликом, прота Петар Лукић је домаћинима славе породици Ђоковић уручио грамату Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја у знак признања за делатну љубав према Српској Православној Цркви. Његова Светост Патријарх г. Иринеј лично је уручио г. Новаку Ђоковићу, прослављном српском тенисеру, икону Светог архангела Михаила са посветом Новаковом сину Стефану.


































Извор: Српска Православна Црква


Нема коментара:

Постави коментар