11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 30. новембар 2017.

Освећни темељи храма Свих Светих на Светињи

У понедељак, 27. новембра 2017. године, када наша Света Црква слави Светог апостола Филипа, на брду Светиња покрај магистралног пута Крагујевац-Топола, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован освештао је темеље будућег храма.

По добијању грађевинске дозволе, са благословом Његовог Преосвештенства, парох чумићки протојереј Милан Томић са верним народом извршио је припреме за изградњу темеља храма који је Епископ шумадијски Јован посветио Свим Светима. Благодаћу Божјом, и поред велике хладноће, сабрао се многобројни верни народ Чумића, Влакче, Трнаве и Светлића.

У чину освећења Епископу су саслуживали архијерејски намесник опленачки протојереј-ставрофор Миладин Михаиловић, парох чумићки протојереј Милан Томић, парох влакчански протонамесник Слободан Радивојевић, парох десимировачки протонамесник Дејан Петровић, парох други тополски протонамесник Остоја Пешић, парох грбички јереј Милан Петровић, парох лужнички јереј Гојко Марковић и протођакон Иван Гашић.

Након освећења, Епископ се присутнима обратио поуком: -Почетком градње храма почели смо одуживати велики дуг према мученички пострадалима на овом месту и околини. Храм који се гради биће светиња у којој ће се служити света Евхаристија којом се повезује прошлост - страдалe од Турака и страдалниke у Другом светском рату - са будућношћу и свима који ће се причешћивати на овом светом месту. Тако, центар Србије, брдо Светиња добија своју светињу за све оне који су своје животе положили за своју веру и отаџбину да их вечно славимо и помињемо на светој Литургији.

парох чумићки протојереј Милан Томић

Извор: Епархија шумадијска




Нема коментара:

Постави коментар