11111111111111

Претражи овај блог

уторак, 14. новембар 2017.

Краљ Милутин - ктиторска слава манастира Грачанице

Уочи празника Светог краља Милутина, ктиторске славе, две сестре манастира Грачанице примиле монашки чин мале схиме.

У манастиру Грачаници 12. новембра 2017. године свечано је прослављена ктиторска слава манастира, празник Светог благоверног краља Стефана II Милутина. Свету архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије уз саслужење свештенства Епархије рашко-призренске.

У светој Литургији учествовало је монаштво више манастира и многобројни верни народ из Грачанице и осталих делова Косова и Метохије. Посебно је радовало присуство многобројне омоладине и малишана. На крају свете Литургије Владика је благословио и преломио славски колач, а сестре манастира су за све верне припремиле трпезу љубави.

На празничном бденију уочи ктиторске славе Грачанице Преосвећени Епископ рашко-призренски г. Теодосије замонашио је две искушенице овог манастира. Расофорна монахиња Серафима (Плавшић) примила је чин мале схиме под истим монашким именом, а искушеница Јелица (Матовић) примила је чин мале схиме под именом Јулита. У свечаном бденију су, поред сестара манастира Грачанице, молитвено учестовали монаси и монахиње из више косовско-метохијских манастира. Две сестре је у име болесне игуманије Ефросиније привела игуманија манастира Девич мати Анастасија. Бденију и монашењу присуствовало је и више свештеника Епархије рашко-призренске као и многобројни благочестиви верни народ који се сабрао да прослави Бога који се чудесно прославио у ктитору манастира - Светом краљу Милутину.

Извор: Епархија рашко-призренска





Нема коментара:

Постави коментар