11111111111111

Претражи овај блог

петак, 20. октобар 2017.

Мошти Светих мученика медљанских стигле у Требиње

У Саборни храм Преображења Господњег у Требињу 19. октобра 2017. године у вечерњим часовима из манастира Медне код Мркоњић Град донесене су мошти Светих новопројављених мученика Серафима, Авакума и Мардарија.

Мошти су сутрадан пренесене у Петропавловски манастир. Према предању, ови монаси су у 15. вијеку послије паљења и рушења Петропавловског манастира код Требиња, пред Турцима отишли у Крајину и настанили се у манастиру Медна, гдје су мученички страдали. Кивот са моштима кога је донио Преосвећени Епископ бихаћко-петровачки Сергије, дочекали су Владике захумско-херцеговачки г. Григорије и умировљени г. Атанасије са свештенством.

Након свете службе владика Григорије је истакао да је владика Сергије овим чином показао да жели да најбољом свезом преко преподобних мученика буду повезани Требиње и Мркоњић Град као и њихови манастири. -Бићемо у све дане нашега живота повезани у љубави према Христу и према светитељима њиховим, рекао је владика Григорије.

Говорећи о одласку мученика 1465. године из Петропавловог манастира код Требиња када су га Турци запалили и порушили, владика Атанасије је испричао да су се пет вијекова од страдања у Медној, јавили седмогодишњој дјевојчици Петри из породице Тегелтија, која је чувајући овце заспала испод једне букве. -Јавили су јој се мученици, рекли да се налазе испод земље и да желе да буду откопани. Иако је пренијела њихову жељу исмијавали су је, али она није губила наду да ће Бог једног дана да их открије, навео је Атанасије. Он је испричао да се осамдесетих година прошлог вијека у једној цркви у Медној, која се налазила на 500 метара даље од пропланка гдје су се први пут јавили мученици, док је свештеник дигао Јеванђеље да почне Литургију одједном антимис сам отворио, а након тога и затворио. Исто се десило, када је након тога Литургију служио и тадашњи Епископ косовско-метохијски Павле. Иако је прошло више година Петра није одустајала па је причу испричала тадашњем Епископу бихаћко-петровачком, а садашњем Митрополиту дабробосанском Хризостому. Тек када му је други пут Петра испричала причу испочетка, наредио је да се булдожерима откопа земља. Кости су пронађене испод букве, након чега су пренесене у цркву у Медну. -Благодарећи доброти владике Сергија мошти су донесене овдје и враћају се у свој манастир, рекао је владика Атанасије.

Велику радост изразио је и владика Сергије, наглашавајући да се доносећи свете мошти мученика Серафима, Авакума и Мардарија велики историјски догађај исправља. -Мени је посебна част и задовољсто да вашим светим молитвама донесемо и принесемо колико је могуће, ни сребра ни злата, јер знамо сигурно да вама то није потребно, јер ви имате велико духовно богатство од светих наших отаца, но доносимо кап благодати Божје кроз ове свете мошти. Желимо да долијемо у ваше кандило овог светог благословеног уља, молитвама светих мученика, који су пострадали за нашу вјеру, рекао је владика Сергије.

Мати Павла, игуманија Петропавловог манастира у коме ће се налазити мошти мученика, истакла је да су монаси заувијек повезали Требиње и Мркоњић Град. -Данас након 500 година дио моштију се враћа својој кући - у манастир и то је велики догађај за све нас. Ништа у Божјој кући и пред Богом није изгубљено, само је ствар у томе када ће нам то Бог открити, рекла је игуманија. 

У поклоничком путовању са владиком Сергијем дошли су и игуман манастира Клисина отац Василије и игуман манастира Трескавица отац Варнава.

Извор: Епархија захумско-херцеговачка





Нема коментара:

Постави коментар