11111111111111

Претражи овај блог

субота, 21. јануар 2023.

СЛОВО О БЛАЖЕНОМ УПОКОЈЕЊУ 2

СЛОВО О БЛАЖЕНОМ УПОКОЈЕЊУ 2
Блажен је био живот а блажено је било и упокојење пустињака Филарета, истинског пријатеља врлине и пустиње.

Непосредно пре свог упокојења позвао је двојицу браће - Данијелита, Данила и Акакија, и том приликом им рекао много тога о умној молитви и о равноангелском монашком живљењу. Тад је устао и захтевао од њих да му отпевају атонску химну, односно „Аксион Ести” („Достојно јест”). Пажљиво је стајао, радосно слушао и, као обично, плакао. Затим их је обгрлио и целивао Христовим целивањем, рекавши:

„Браћо моја, анђелчићи Пресвете Богородице, више вас нећу гледати земним очима, јер ме заступањем Пресвете Богородице и светих атонских отаца Господ призива у небеска обитавалишта.”

Кад су сутрадан дошли да га посете и да узму његов благослов, затекли су га како лежи на дрвеном кревету, прекрстивши руке и склопивши очи, као да спава природним сном.

***
           
Старац Јаков из Кавсокаливије дошао је напокон у Лавру да би се ту бринули о њему. Кад је осетио да му се приближио крај, одлучио је да се потајно врати и да умре у својој испосници, у којој је живео толико година. Једног поподнева, док су оци служили вечерњу, запалио је уљану лампицу и отишао.

Читавим путем до каливије призивао је Света Три Јерарха: „Светитељи, удостојте ме да стигнем и да тамо умрем!”

Корачао је веома споро, тако да је читаву ноћ провео на путу. Тек што је стигао пред своју каливију, угасила се лампица. Срећом, његови суседи су га видели и изашли су да га сусретну. Прекорачио је праг каливије, још једном поновио: „Света Три Јерарха, удостојте ме да овде умрем” и у миру издахнуо.

***

Кад је врлински подвижник Петар, који је готово читав живот провео под ведрим небом, предосетио да му се ближи крај, отишао је да се опрости с оцима и браћом у пустињи. „Више се нећемо видети”, рекао је старцу Герасиму Химнографу.

Уочи празника преподобног Петра Атонског вратио се у пећину у којој се налази и храм подигнут у част овог светитеља. Овде се због прославе беху окупили и остали пустињаци. Причестио се Пречистим Тајнама. Оци и браћа благословили су га уобичајеним пустињачким поздравом: „Добар Рај, старче Петре”, он је рекао „амин” и у миру се упокојио.

Неколико дана пре тога отишао је у Кареју где се са свима поздравио и поделио своја рукоделија да би осигурао новац за трошкове свог погреба и служење четрдесет Литургија.

Извор: Старечник

„Дођи и види“ пратите нас нашем Телеграм каналу: https://t.me/dodjiividi   

#старечник, #starecnik,

Нема коментара:

Постави коментар