11111111111111

Претражи овај блог

недеља, 20. август 2017.

Митрополит Амфилохије служио Литургију у острошком скиту Јован до

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски и игуман острошки Г. Амфилохије служио је Свету архијерејску Литургију у острошком скиту Јован Долу код Никшића у 11. недјељу по Духовима 20. августа, када наша Света Црква молитвено прославља Преподобномученика Доментија и Преподобног Ора.

Саслуживали су му архимандрит Василије игуман манастира Клисина, протојереј – ставрофор Милан Пајкановић свештеник у пензији, сабраћа острошке обитељи јеромонаси Сергије и Јеротеј, протојереј Никола Гачевић, јереј Радмило Чизмовић пјешивачки парох и ђакон Душан Биговић, јерођакон Зосима и ђакон Сергије из Ростова на Дону, уз молитвено учешће бројног монаштваи вјерног народа.

Након прочитаног зачала из Светог Јеванђеља сабране је архипастирском бејседом поучавао Високопреосвећени Митрополит Амфилохије који је између осталог казао да празнујући велики и дивни празник Преображења Господњег молимо се да нам Господ подари у овом земаљском животу познање истине своје, вјечни и непролазни живот, али и да нам Господ пошаље свјетлост и истину своју.

– Свето Христово Преображење које смо прославили је оно најчудесније што нам је Господ открио док је био заједно са нама. Ту се открио смисао и Његовог рођења и Његовог крштења и тајне Богојављења на ријеци Јордану, ту се открио и смисао Његове проповједи и сав смисао оне молитве коју смо од Њега научили ”Оче наш” – казао је Митрополит Амфилохије и казао да се на Таворској Гори Преображења и данас осјећа и свједочи тајна откривења божанске свјетлости која је засијала са Христовог лица.

Високопреосвећени Митрополит Амфилохије је казао да је Јован До, свето мјесто, посвећено Светом Јовану Крститељу, него једна од светих гора на којима се јавља Господ.

– Ништа мање света од Синајске или Сионске Горе, ова гора овдје, као Таворска Гора је ово свето мјесто. И раније, али посебно посљедњих деценија надахнућем Духа Светога и трудом блаженог спомена оца нашег Лазара никла је ова светиња, као на Гори Таворској и обасјавају је дивни и чудесни ликови светих који су се прије нас просветили се свјетлости истине Божије и задобили живот вјечни у Цраству небеском. И Јован До је света гора, и Острог је света гора која зрачи и сија свјетлошћу са моштију Светог Василија и обасјава читава покољења и обасјаваће – казао је Митрополит Амфилохије и нагласио да се у посљедње вријеме пројавио и нови светитељ наше Цркве Свети Мардарије Љешанско-либертвилски и Свеамерикански једна од значајнијих личности данас у Православљу.

Бројно монаштво и вјерни народ који посте Госпојински пост, а који су се молитвом и исповијешћу припремали присајединили су се Тијелом и Крвљу Господа Исуса Христа примивши Свето Причешће, а након Литургије уприличена је трпеза хришћанске љубави коју је припремила острошка братија.

Извор: manastirostrog.com



















Нема коментара:

Постави коментар