11111111111111

Претражи овај блог

четвртак, 17. август 2017.

ДОЋИ ЋЕ ВРЕМЕ: О пророчанствима светог Козме Етолског

Пророчанства светог равноапостолног Козме Етолског (6. септембар / 24. август по старом календару) за портал Православие.Ru прокоментарисао је Атанасије Зоитакис, доцент историјског факултета МДУ, аутор монографије о свецу. 

За пророчанства светог равноапостолног Козме Етолског свет је сазнао захваљујући народном поштовању без преседана. Козму Етолског који је живео у XVIII веку (недавно смо обележили 235 година од дана његовог упокојења и 300 година од његовог рођења) Црква је прославила недавно – средином ХХ века. Међутим, народ никад није сумњао у његову светост. Зато је брижљиво чувао све што се односило на сећање на свеца, сликао је његове иконе и сећао се сваке његове речи преносећи је с колена на колено.

Сачувало се мноштво предмета везаних за светог Козму Етолског: и део одеће, и метални и дрвени крстови које је остављао на местима на којима је проповедао.1

У то време огроман проблем је представљала исламизација: живећи међу муслиманима многи православци су добровољно примали ислам. Доведена је у питање судбина Православља у региону. Свети Козма је пешке обишао већи део канонске територије Константинопољског Патријархата проповедајући Јеванђеље људима који су некад знали реч Божију, али су у великој мери изгубили своју веру и удаљили су се од Цркве.   

Савремена историографија светог Козму Етолског назива човеком који је зауставио масовну исламизацију православних народа. С правом се назива равноапостолним, али не само због тога.

Познато је да је свети Козма учинио много чуда. Једно од најдивнијих је кад је бацио своју одећу на површину језера и прешао на другу обалу. Знамо и за мноштво посмртних чуда: они који су прибегавали његовом молитвеном заступништву знају да свети равноапостолни Козма Етолски брзо помаже.

Као и апостоли био је удостојен да прими мученички венац. И као они, поседовао је дар пророштва.

Познато нам је око 200 пророчанстава светог Козме – и сва она су се испунила или чекају да се остваре. 2

Треба рећи да његов изузетан пророчки дар нису ценили само хришћани већ и муслимани. О томе говори такозвани Албански рукопис – зборник од 72 пророчанства, која су записана у Курану на албанском језику.

Веродостојност пророчанстава

Утврђена је веродостојност пророчанства. Као историчари, пре свега се ослањамо на писане изворе, и то из ранијег времена – с краја XVIII – почетка XIX века.

Усмена традиција се не може негирати – много тога се у Православљу преноси усменим путем – али у овом случају се избор заснива управо на писаним документима.


Многа пророчанства су записали или савременици или су забележена убрзо после мученичке смрти светог Козме, тако да можемо да тврдимо да их је изговорио свети Козма, а брижљиво су их сачували његови ученици.

Практична корист

Пророчанства су била и остају руководство за деловање – или за све људе или за становнике овог или оног насеља у којем је проповедао.

Знамо преко десет пророчанстава која се односе на конкретне крајеве, у којима је људима речено шта треба да раде у овој или оној ситуацији.

«Кад падне дрво, идите у планине, тамо ће се спасити много људи, немојте ништа носити, спасавајте се сами, несрећа неће трајати дуже од 24 сата.»

Заиста, људи из овог места у којем је то речено, нашли су уточиште у планинама и спасили су свој живот од Турака по речима светог Козме.

Још једно пророчанство се остварило за време Другог светског рата.


«Невоља ће доћи до крста, али се неће даље спуштати.»

Ради се о крсту који је свети Козма оставио на месту своје проповеди (узгред речено, многа места у Грчкој носе назив «Ставрос» - «Крст», зато што је на том месту проповедао светац).

Један 94-годишњи старац се сећао овог пророчанства, које је чуо још од својих родитеља и кад је италијанска војска надирала одбио је да се евакуише, позивајући на то и друге сељане. Тиме је изазвао незадовољство власти – чак је оптужен за саботажу. Фашистичка Италија је надирала, грчка војска је трпела пораз, али су по речима свеца, Грци заиста пружили отпор и нису дозволили Италијанима да дођу «испод крста» и да освоје ово насеље. Људи се нису посрамили у свом поверењу према речима свеца.

Класификација

Могуће су различите класификације пророчанстава, али бисмо их сад поделили на групе на следећи начин.

1) Пророчанства о ослобођењу од турског јарма територије Константинопољског Патријархата у време кад је проповедао свети Козма – она тад није захватала само Грчку, већ и крајеве у Албанији и Турској у којима су живели православни народи.

У њих спадају и пророчанства о ослобођењу Константинопоља.

Већи део ових пророчанстава – о ослобођењу Грчке – се обистинио. Она која се односе на Константинопољ тек треба да се остваре.

2) Пророчанства о будућим догађајима – ратовима, несрећама, - и о томе шта ће се десити с целим човечанством.

Многа пророчанства која су се односила, као што сад видимо, на далеку будућност, сачувала су се само зато што су људи веома волели свеца и потпуно су му веровали.

«Кола без коња ће јурити брже од зеца.»

Јасно је да је у XVIII веку ово звучало нејасно, па чак и апсурдно. Исто као и пророчанство о томе да ће се с човеком који се налази у другом граду моћи разговарати као да седи у суседној соби:

«Доћи ће време кад ће људи разговрати из једног далеког места с другим, на пример, из Константинопоља с Русијом,» или: «Доћи ће време кад ће људи моћи да разговарају на великој удаљености као да се налазе у две суседне собе.»

Константинопољска пророчанства

Кад се пророчанство испуни сасвим је јасно шта је светац имао у виду, а док чека свој час, могућа су различита тумачења. 3

Угледни стручњак за Турску професор Отавског универзитета Дмитриј Кицикис, коментаришући најновије догађаје каже да се пророчанства Козме Етолског о распаду Турске испуњавају на наше очи.


«Турци ће отићи, али ће се вратити и доћи ће до Ексамилије. 4 Једна трећина ће погинути, једна трећина ће поверовати у Христа, а једна трећина ће отићи у Кокини Миља.»

Трећину становништва (25 милиона) чине алавити, који се по речима професора, позитивно односе према хришћанству. Не треба заборавити ни велики проценат тајних хришћана. Што се тиче трећине становништва за коју се каже да ће отићи у Кокини Миља, професор каже да се ради о оснивању државе Курдистан.

Ово се подудара и с тумачењима Пајсија Светогорца који је веома волео светог Козму. Управо ово пророчанство је свети Пајсије тумачио детаљније. Говорио је да Шестомиље значи шест миља морског копна под водом, око којег се стално сукобавају интереси Турске и Грчке. Због ових шест миља на крају ће избити тако озбиљан конфликт у који ће се умешати светске велесиле, који ће на крају довести до пада Турске.

Пророчанства о нашем времену

«Доћи ће време и ништа нећете препознавати.»

Не може се тврдити да се ове речи односе управо на наше време, али је сад већ прилично очигледно да у Западној Европи и САД – и не само ту – медији манипулишу јавним мњењем. У Западној Европи људи веома мало знају о томе шта се заиста дешава у Украјини или у Сирији – исто као што нико није знао шта се зиста дешавало у Југославији. Наравно, уколико човек жели, може да пронађе информације на интернету и да дође до истине, али се из западних медија скоро ништа не може сазнати. 

«У школама ће се појавити такве ствари које ваш разум неће моћи да схвати.»

Заиста, видимо да у школама на Западу почињу да се појављују ствари које разум не може да прихвати – на пример, часови «толеранције» према хомосексуалцима и читави школски програми посвећени овој теми.

«Невоља ће вам доћи од образованих.»

«Оно што ћете морати да претрпите десиће вам се због начитаних људи.»

Овде је кључна реч «начитани». Без обзира на то што би неки то желели, свети Козма се не може оптужити да је био против образовања: основао је око 1000 школа, нашао је средства за њихово финансирање, обучавао је наставнике, отворио је четири школске установе за обуку учитеља и свештеника, заједно с Никодимом Светогорцем и својим другим саборцима издавао је школску лектиру. Поред свега тога изговорио је овакве речи. Шта нам оне кажу?

Да голо знање – «начитаност» и ерудиција – није довољно: ако се човек ослања само на сопствени разум, на своје «ја», на свој егоизам, то га доводи у ћорсокак.

Заиста, много тога трпимо због ових начитаних људи.

На извору савремене постхришћанске европске цивилизације налази се европска Просвећеност са својим рационализмом и критичким односом према религији. Ако прочитамо савремене либерале видимо да размишљају и делују у истом правцу, да су њихове претече Волтер, Русо и други.

Свети Козма је био противник европске Просвећености.5

Он је говорио да је потребно Божанско просвећивање. Осим начитаности потребно је духовно знање које се стиче кроз искуство црквеног живота. Ма колико човек био начитан и ма какву ерудицију да поседује, може се упоредити с кућом која има само темељ. Ако нема зидова, ако нема крова, то је прилично бесмислена конструкција. Исто се може рећи и за људе који све покушавају да учине сами, без Бога. То увек доводи у ћорсокак – и често не само саме ове људе, већ и читаве народе и земље. 

«Извори ће пресушити, а реке ће постати прљаве.»

У многим регионима данас се запажају и недостатак воде за пиће и невиђена загађења – коментари нису ни потребни.

«Ваши тањири ће бити пуни до врха, али храна неће моћи да се једе.»

Веома тачно и запањујуће пророчанство. У XVIII веку је било потпуно нејасно, како то: тањири су пуни хране, а не може да се једе. Сад то видимо: генетски модификоване намирнице или намирнице пуне конзерванса, «са укусом» онога чега у њима просто нема. Имућни људи још могу да пронађу неке мање или више природне намирнице, али је могуће да ће из године у годину бићи све теже доћи до њих.

«Видећемо како ће се наша земља претворити у Содом и Гомору.»   

Различити облици легализације истополних заједница, у неким регионима је геј-паровима дозвољено да усвајају децу, пропаганда света тога по целом свету... – одвија се процес претварања наше земље у Содом и Гомору и сви то видимо.

«Доћи ће време и ђаво ће кружити изнад света у свом ‘сокоћалу’.»

Глобално посматрање, контрола људи – тако се обично дешифрује ово пророчанство. Ово «сокоћало» можемо да поистоветимо са системом сателита који врше тоталну видеоконтролу или посредством пружања корисницима услуга за одржавање различитих врста везе.


«Доћи ће време кад ће светом управљати αλαλα и μπαλαλα.»

Αλαλα и μπαλαλα је игра речи. Може се превести као нешто бездушно. Већина тумача ово пророчанство повезује са савременим информационим друштвом, у којем се компјутерске технологије налазе у основи технолошких процеса и рада механизама. 

«Доћи ће време кад ће цео свет бити опасан једном нити.»

Раније су људи то схватали као телеграф, а сад, наравно, говоре о интернету: нит, паучина.

«После светског рата људи ће јести златним кашикама.»

Раније – још пре 40-50 година – ово пророчанство се тумачило на различите начине, али се данас сви тумачи слажу да се има у виду период после Другог светског рата кад је у Западној Европи и САД наступило благостање и кад се појавио култ потрошње.

«Видећете како ће се једни селити горе, а други доле.»


Ово је пророчанство о масовној миграцији. Код Грка «горе и доле» увек значи југ и север. У другом пророчанству је директно речено:

«Кад видите да се једни селе на југ, други север – значи да је близу.»

«Значи да је близу» може се схватати на два начина. Свети Козма ове речи користи кад говори о ослобођењу отаџбине од туђинског јарма. Али овај израз – «значи да је близу» - налазимо кад говори о времену антихриста.

Не знамо за које време је ово речено, зато што је непознат контекст: где је изговорено ово пророчанство и у којим околностима. 

Велике сеобе народа су се, наравно, дешавале и раније, али је овде главно – «горе-доле» - југ и север: одвијање процеса у различитим правцима и његов интензитет – пажњу треба обратити управо на то. И сад заиста видимо процес који се одвија у различитим смеровима. Кад су у Европску унију похрлили мигранти из источне Европе, то је била миграција са севера. Сад видимо миграцију југа и жељу неких суседа да се преселе у Европу (укључујући и јужну) – на пример, у печалбу.

«Тешко Грчкој кад се на њеној земљи настане туђински народи.»

То је сигурно наше време. Свети Козма никад није супротстављао Грке другим православним народима, тако да се овде ради о припадницима других вера. Грчка је увек била прилично монолитна држава у етничком смислу, али се то мења на наше очи: сваког дана у земљу долази на хиљаде миграната-муслимана.

У једном пророчанству свети Козма политички не баш коректно каже:

«Дођи ће прљави народи; не бојте се кад дођу; кад буду одлазили, направите им места да прођу.»

Први део нећемо коментарисати, а други део онима који су пострадали у овим процесима улива известан оптимизам: значи, пре или касније ће отићи.

«Позајмиће вам много новца и тражиће вам да вратите, али неће моћи да га узму.»

Грчка је заиста добила много кредита и повериоци траже да се они врате, али не могу да их узму – то се може тумачити једино у смислу да дуг Грчке само расте, без обзира на мере које се предузимају. Овакво тумачење је раширено у савременој историографији.

«Опорезоваће чак и кокошке и прозоре.»

Раније се ово обично схватало фигуративно.

Сад – дословце. С почетком кризе 2009. године, да би спречила утају пореза, грчка влада је почела да шаље пореске пријаве заједно са рачунима за струју. У случајевима кад људи нису могли да плате, искључивали су им струју. Крајем 2012. године у спискове имовине која се опорезује укључени су и кокошињци (на основу броја кокошака) – први део пророчанства се буквално оставарио.

У октобру 2013. године остварио се и други. У нову редакцију пореза на непокретну имовину (који је повећан неколико пута) укључен је и параметар као што је број прозора на кући (што их има више, већи је порез).


«Доћи ће време кад ће мокри горети заједно са сувима.»

Невини ће бити приморани да деле муке и невоље с кривима. Кад Бог пошаље казне и кад човечанство својим лакомисленим понашањем изазове невоље, трпеће их и невини људи.

Свети Козма је говорио да се тога не треба плашити. Многи се плаше последњих времена гледајући само негативне стране.

Свети Козма упозорава на тешке догађаје: биће и ратова, и несрећа – то није крио. Али је притом говорио то да са Христом, са Црквом, ништа неће бити страшно. Чак и ако буде морао да претрпи мучеништво, православац не треба да очајава и да се плаши тога.

Ово видимо и у његовим пророчанствима, а још више у његовим поукама: 6 ништа не може да одвоји човека од Христа, осим самог човека.

«Доћи ће време кад ће вам узети чак и пепео из огњишта. Али немојте изневерити своју веру, као што ће то учинити многи други;»

«Дајте све што имате, чувајте само своје душе.»

Ово је веома важан позив. Сва материјална добра, комфор и стабилност – све је привид, у будућности нема места за земаљско – «брините се само за душе и Христа».

   
Коментари: Атанасије Зоитакис
Са руског Марина Тодић

17 / 08 / 2017

1 http://agionoros.ru/docs/317.html.

2i В.: Косма Этолийский: житие и пророчества. М., 2013.

3 http://www.pravoslavie.ru/jurnal/1391.htm.

4 Шест миља, шестомиље.

5 В.: Традиционное просветительство в Греции: Косма Этолийский и Никодим Святогорец. М., 2008.

6 Текст поука светог Козме је доступан на адреси: http://agionoros.ru/docs/59.html.
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар